«Να κλείσουνε όλα τα ιδρύματα. Δεν υπάρχει καλή ή κακή ιδρυματική ζωή», τονίζει ο Σωτήρης Σωτηριάδης.

 

«Τα παιδιά των ιδρυμάτων στερούνται το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και μειονεκτούν στο επίπεδο της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής» τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος της Συμπαράταξης Πολιτών, μιλώντας στον KavalaNews 102.8.

 

Όπως λέει, υπάρχουν ιδρύματα που λειτουργούν γνωρίζοντας τις συνέπειες της ιδρυματικής ζωής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ένας πρέπει να είναι ο στόχος: να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα και να τοποθετηθούν σε ένα ασφαλές και σταθερό οικογενειακό περιβάλλον».

 

Αυτό που σημειώνει ο κ. Σωτηριάδης, είναι ότι μέχρι την οριστική κατάργηση των ιδρυμάτων «η πολιτεία οφείλει να θεσμοθετήσει ένα ενιαίο πλαίσιο σύγχρονων προδιαγραφών για όλες ανεξαιρέτως τις δομές Παιδικής Προστασίας».

 

«Όλες οι δομές παιδικής προστασίας έχουν ιδρυματική ζωή. Είναι κακοποιητική, βλαπτική και πρέπει να κλείσουν. Πρέπει να δουλέψεις πάνω σε σύγχρονες μορφές παιδικής προστασίας, όπως είναι ο θεσμός της παιδοθεσίας, αναδοχής, να βοηθήσεις τους έφηβους να τοποθετηθούν σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης ώστε να τους προετοιμάσεις για την κοινωνική τους ζωής όταν ενηλικιωθούν ή να στηρίξεις τις βιολογικές τους οικογένειες αν αυτό είναι δυνατό», λέει ο κ. Σωτηριάδης.

 

«Πρέπει να υπάρχουν μικρές δομές λίγων ατόμων μέχρι να γίνουν οι παραπάνω ενέργειες», τονίζει.

 

«Η κυβέρνηση δίνει βάση μόνο στις κτιριακές υποδομές. Δεν μιλάει για την ενίσχυση της αποϊδρυματοποίησης, για την χρηματοδότηση και ενίσχυση σε προσωπικό ώστε στο μεταβατικό στάδιο να βοηθήσουμε στην αναδοχή, στη παιδοθεσία, στην οικογενειακή επανένωση» λέει ο δημοτικός σύμβουλος.

 

Ακούστε όσα είπε στον KavalaNews 102.8: