Μόλις 23 χιλιόμετρα από τη Δράμα βρίσκεται το μοναδικό επισκέψιμο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα. Το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη-Μααρά.

 

Πήρε την ονομασία του από τον ποταμό Αγγίτη καθότι οι πήγες του χάνονται στο βάθος του σπηλαίου. Είναι γνωστό επίσης και με το όνομα σπήλαιο Μααρά.

 

Προέρχεται είτε από τα αραβικά και σημαίνει μικρό σπήλαιο είτε από τα εβραϊκά που σημαίνει νερό από το βουνό. Βρίσκεται δίπλα στον οικισμό Αγγίτης του Δήμου Προσοτσάνης.

 

Το Σπήλαιο Αγγίτη-Μααρά κυριαρχείται από σταλακτίτες λευκούς και κόκκινους που παίρνουν διάφορες μορφές. Το εντυπωσιακό και ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης.

 

Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 12 χιλιομέτρων. Εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό.

 

Ιδιαίτερα όμορφη είναι η «αίθουσα του τροχού», η οποία συνδέεται με την κύρια περιοχή του σπηλαίου με ένα διάδρομο. Το όνομα της οφείλεται στην παρουσία ενός μεγάλου υδραυλικού τροχού διαμέτρου 8μέτρων, ο οποίος κάλυπτε τη παροχή νερού και τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής από την οθωμανική εποχή.

 

Το καταπράσινο τοπίο που περιβάλλει την περιοχή γύρω από το σπήλαιο καθιστά το μέρος ιδανικό προορισμό για ημερήσια απόδραση από την Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Ωράριο λειτουργίας Το σπήλαιο είναι ανοικτό 365 μέρες το χρόνο.

 

Οι ώρες λειτουργίας για τη χειμερινή περίοδο είναι 10:30 – 17:00 από Δευτέρα έως Σάββατο και 10:00 – 16:30 τις Κυριακές και τις αργίες.

 

Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ (φοιτητικό 3 ευρώ).

 

Στον υπαίθριο χώρο εκτός του σπηλαίου υπάρχει μια όμορφη ταβέρνα το Ύδωρ Νεαρόν με πεντανόστιμα εδέσματα όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό ή τον καφέ σας.

 

Αν πάλι προτιμάτε μπορείτε να ψήσετε στις εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί δίπλα στο ποτάμι από τη δημοτική αρχή αν και μάλλον χρειάζονται κάποια συντήρηση.

 

Ο χώρος είναι προσβάσιμος για άτομα με κινητικά προβλήματα.

 

Πηγή: thesekdromi.gr

Φωτογραφίες: caveaggitis-facebook page, JTI Target Youtube channel.