Την ανάγκη κατεπείγοντος διορισμού γραμματέων, με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία του Ειρηνοδικείου-Πταισματοδικείου Θάσου κατέθεσαν με ερώτησή τους η βουλεύτρια Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου και ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

 

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, υπενθύμισαν στον Υπουργό Δικαιοσύνης την απάντηση που έδωσε σε ερώτηση που κατέθεσαν τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με την οποία «αναμένεται να ολοκληρωθεί το αίτημά μας στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) για την κάλυψη της ως άνω θέσης με μόνιμο προσωπικό του κλάδου Γραμματέων».

 

Όμως, παρά την ανωτέρω δέσμευση, το Ειρηνοδικείο-Πταισματοδικείο Θάσου παραμένει χωρίς γραμματέα, από τις 2-9-2019 και έπειτα, καθώς ο μοναδικός γραμματέας ανέλαβε χρέη αντιδημάρχου στο Δήμο της Θάσου.

 

Τόνισαν ότι ο τρόπος κάλυψης των δύο κενών θέσεων, με απόσπαση δύο δικαστικών υπαλλήλων από τις δικαστικές υπηρεσίες της Καβάλας και ενός δικαστικού υπαλλήλου από τις δικαστικές υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου Αλεξανδρούπολης είναι λανθασμένος, καθώς η προσφυγή κατά των αποφάσεων απόσπασής (όπως έγινε στο παρελθόν) είτε κρίνονται θετικά ή αφήνουν ακάλυπτες τις θέσεις μέχρι την εκτέλεση των αποφάσεων των πρωτοβάθμιων δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων.

 

Έτσι, σε περίπτωση απόφασης του Πενταμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Εφετείου Θράκης για απόσπαση 4ου υπαλλήλου, εκείνη ενδέχεται να προσβληθεί και, σύμφωνα με τον νέο κώδικα δικαστικών υπαλλήλων, η θέση δεν θα καλυφθεί μέχρι των  αποφάσεων πρωτοβάθμιων δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων.

 

Από τις 11-4-2022 (μέχρι την 1-7-2022, οπότε και λήγει η απόσπασή του) ο τρίτος αποσπασθείς υπάλληλος τελεί σε γονική άδεια ανατροφής τέκνου, με αποτέλεσμα το Ειρηνοδικείο-Πταισματοδικείο Θάσου να καλύπτει τις ανάγκες του (με Πράξη του Διευθύνοντος Πρωτοδικείου Καβάλας) με την μετάβαση, 2 με 3 φορές την εβδομάδα, υπαλλήλων του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου Καβάλας (από τις 2-9-2019). Οι υπάλληλοι έχουν μεταβεί περίπου 120 φορές στο νησί της Θάσου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη κόστους 30 ευρώ, χρόνου απόστασης 1,5 ώρας και αντιμετώπισης ενός τεράστιου όγκου εργασίας. Εξάλλου, η πληρωμή οδοιπορικών λαμβάνει χώρα με καθυστέρηση μηνών, ενώ πολλές φορές παραλείπει να προβεί σε έγκαιρη δέσμευση πίστωσης.

 

Το Ειρηνοδικείο-Πταισματοδικείο Θάσου περιλαμβάνει εργασίες 250 καταθέσεων αγωγών, 195 πολιτικών αποφάσεων, 10 πολιτικών εδρών, 1.800 πιστοποιητικών, 300 δημοσιεύσεων διαθηκών, 200 εκθέσεων αποδοχής ή αποποίησης κληρονομιάς, 60 εισερχομένων προανακριτικών και προκαταρκτικών δικογραφιών, 15 εδρών Μεταβατικού Μονομελούς Πλημμελειοδικείο και 550 ποινικών αποφάσεων.

 

Οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό Δικαιοσύνης σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε άμεσα και χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή να καλυφθούν οι δύο θέσεις γραμματέων του Ειρηνοδικείου-Πταισματοδικείου Θάσου με μόνιμο προσωπικό.​

 

(δελτίο Τύπου)