Κάλεσμα σε εργαζόμενους, κοινωνικούς φορείς, εργατικά σωματεία να σταθούν αλληλέγγυοι στην εκδίκαση της αγωγής των 133 απολυμένων στα Λιπάσματα Καβάλας, την Τρίτη 24 Μαΐου, απευθύνει το σωματείο εργαζομένων.

 

«Δίνουμε μια ακόμη μάχη. Ο αγώνας μας είναι κοινωνικός, καθολικός και δίκαιος. Συνεχίζουμε δυναμικά και αταλάντευτα μέχρι την τελική και οριστική δικαίωση», τονίζουν.

 

Η ανακοίνωση:

 

«Στις 24/5/2022 στην Καβάλα, εκδικάζεται η δικαστική προσφυγή του Σωματείου μας των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας ενάντια στις παράνομες και καταχρηστικές ομαδικές απολύσεις μας.

 

Ο αγώνας που δίνουμε εδώ κι έξι χρόνια είναι για εμάς ένας πολύχρονος Δικαστικός και Συνδικαλιστικός αγώνας. Έχουμε απόλυτα δικαιωθεί στα ποινικά και αστικά δικαστήρια από τις Παράνομες ενέργειες του κ. Λαυρεντιάδη. Συγκεκριμένα, όλες οι προηγούμενες αποφάσεις:

 

- Κηρύσσουν άκυρες και καταχρηστικές τις απολύσεις μας.

 

- Δέχονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η εργοδοσία στην ELFE είναι ΜΙΑ και αδιαίρετη και ότι οι εταιρίες που κατά καιρούς εμφανίζονται ως «ανεξάρτητες μεταξύ τους» δεν είναι παρά τα μέρη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που σκοπό είχε και έχει:

 

α) να ξεπεραστεί ο σκόπελος της «υπερχρέωσης» της «μητρικής» ELFE και

 

β) να μειωθεί το εργασιακό κόστος σε βαθμό που να αντιβαίνει στους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας βαριάς χημικής βιομηχανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων αλλά και όλης της περιοχής.

 

- Δέχονται ότι οι μηνύσεις που σωρηδόν κατέθεσε η εργοδοσία εις βάρος μας και με βάση την κατάθεση των οποίων απολυθήκαμε χωρίς αποζημίωση και χωρίς τη δυνατότητα να εισπράξουμε Επίδομα Ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ήταν ψευδείς και προσχηματικές.

 

Μέσα από την δικαίωσή μας η εργοδοσία (κος Λαυρεντιάδης) υπαναχώρησε με εξωδικαστικό συμβιβασμό για την εργασιακή μας αποκατάσταση τον οποίον στην συνέχεια τον παραβίασε, μεθοδεύοντας τις ομαδικές μας απολύσεις μέσω του ΑΣΕ. Έτσι, ενώ το εργοστάσιο λιπασμάτων συνεχίζει σήμερα την παραγωγική του δραστηριότητα, οι θέσεις εργασίας υφίστανται και η εταιρία συνεχίζει και θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται, εμείς οι εργαζόμενοι απολυθήκαμε ομαδικά τον Αύγουστο 2021 με ισολογισμό που κατέθεσε η εταιρία για το έτος 2014!!!

 

Η λυσσαλέα επίθεση του κου Λαυρεντιάδη σε βάρος των 133 εργαζομένων, είναι μια επίθεση σε όλο τον κλάδο της χημικής βιομηχανίας, στο σύνολο του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να σταματήσουμε την άκρατη και παράνομη εργολαβοποίηση. Ο αγώνας για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά ενάντια στις καταχρηστικές εργοδοτικές πρακτικές είναι αγώνας όλων μας.

 

Θέλουμε η πολύχρονη ιστορία του Σωματείου μας και η συνέχεια των προσπαθειών μας να ενώσουν την κοινωνία ακουμπώντας στα πιο ζωτικά της αιτήματα.

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, κοινωνικούς φορείς, εργατικά σωματεία, να παραβρεθούν, και να σταθούν αλληλέγγυοι στην εκδίκαση της αγωγής μας που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου 2022 στο Πρωτοδικείο Καβάλας, επιδιώκοντας την ακυρότητα των απολύσεών μας που είναι και οι πρώτες ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα με τον νόμο Χατζηδάκη.

 

Δίνουμε μια ακόμη μάχη. Ο αγώνας μας είναι κοινωνικός, καθολικός και δίκαιος. Συνεχίζουμε δυναμικά και αταλάντευτα μέχρι την τελική και οριστική δικαίωση».

 

Για το Σωματείο: 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΙΔΗΣ Ν.

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΛΙΤΣΑΣ Κ.

 

(δελτίο Τύπου)