γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου 

 

Δεν υπάρχει ρύπανση στο Χαλκερό και στην Καβάλα από τα φουγάρα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Αυτό αποφάσισε το δικαστήριο στη δίκη που έγινε το πρωί της Πέμπτης 12 Μαΐου στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας.

 

Η υπόθεση αφορούσε την εκδίκαση της μήνυσης που είχε καταθέσει τον Μάιο του 2017 ο πρόεδροςτης Τοπικής Κοινότητας Χαλκερού Σάββας Χατζηβασιλειάδης κατά παντός υπευθύνου για ρύπανση από το εργοστάσιο λιπασμάτων.

 

Στη μήνυσή του ζητούσε να δοθούν απαντήσεις για το νέφος που προερχόταν από το λιπασματοβιομηχανία το οποίο είχε πνίξει τους κατοίκους της περιοχής εκείνο το διάστημα.

 

Την μήνυσή του την είχε συνοδεύσει και με φωτογραφικό υλικό στις οποίες ήταν ορατό το νέφος προερχόμενο από τα φουγάρα.

 

«Μετά από 5 χρόνια η δίκη έγινε χθες και για την ελληνική δικαιοσύνη δεν υπάρχει ρύπανση. Ενώ είχαμε παρουσιάσει και φωτογραφίες και τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στην εταιρεία λόγω των έλλειψης μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος», λέει στο KavalaNews ο κ. Χατζηβασιλειάδης.

 

Τονίζει πως δεν ζητούν να κλείσει το εργοστάσιο αλλά να μπουν φίλτρα για να μην κινδυνεύει η υγεία των πολιτών.

 

«Το δικαστήριο φαίνεται μέτρησε περισσότερο τα στοιχεία που είχε κάνει και παρουσίασε η εταιρεία το 2019 οι οποίες ήταν κάτω από τα όρια», λέει ο κ Χατζηβασιλειάδης και επισημαίνει πως θα ξανακάνει μήνυση αλλά με στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

 

Η ανάρτηση της Τάνιας Ελευθεριάδου

 

Για το θέμα ανάρτηση έκανε και η βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου η οποία έχει πολλές φορές ασχοληθεί με το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το εργοστάσιο.

 

Όπως αναφέρει:

 

«Συγχαρητήρια στον Σάββα Χατζηβασιλειάδη, στον Ιωάννη Μίγγο και στον Ιωαννίδη Ηλία που κατέθεσαν σήμερα ως μάρτυρες στο δικαστήριο και προσπάθησαν να αναδείξουν την μακροχρόνια ταλαιπωρία των κατοίκων την Νέας Καρβάλης, του Χαλκερού και της Καβάλας ολόκληρης από την λειτουργία του εργοστασίου λιπασμάτων Καβάλας και τις συνέπειες στο περιβάλλον και στην ζωή τους.

 

Δυστυχώς η δημιουργία παρένθετων εταιριών από τον κ. Λαυρεντιάδη που εναλλάσσονται κάθε τόσο και η τοποθέτηση υπέργηρων «αχυρανθρώπων» στα Διοικητικά τους Συμβούλια έχει συνέπειες όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής μας που προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι γι’ αυτό που βιώνουν σε καθημερινή βάση.

 

Συγχαρητήρια και στους δημοσίους υπαλλήλους που κατέθεσαν επίσης, οι οποίοι με πλήρη επιστημονική επάρκεια περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί αλλά δυστυχώς δεν αρκεί να περιγράφεις πρέπει να αποδεικνύεις ακόμη και το πασίδηλο…»