Δεκατέσσερα χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση, με ανανεωμένο σχήμα και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αναβιώνει φέτος στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου το 17ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης.

 

Πρόκειται για έναν θεσμό που υπήρξε σημείο αναφοράς για τον κόσμο της ενημέρωσης στην Ελλάδα. Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου αφορούν δυο ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή ατζέντα σε σχέση με την Ενημέρωση: την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου, ενώ θα συμμετάσχουν 80 σύνεδροι.

 

Ο σχεδιασμός του συνεδρίου αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης εργασίας των διοργανωτών που έγινε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη με την συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης .

 

«Το 17ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης θα δώσει την ευκαιρία να αναδείξουμε από μια ευαίσθητη περιοχή και σε μια ιδιαίτερη συγκυρία τη σημασία που έχει η αξιόπιστη ενημέρωση», ανέφερε κατά την διάρκεια Συνέντευξης τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς ,υπογραμμίζοντας πως «στόχος μας είναι να ξαναπάρει πλέον σάρκα και οστά ένας θεσμός που πραγματικά υπηρέτησε τον χώρο των ΜΜΕ».

 

«Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ανιχνεύσουν πώς ανταποκρίνονται η Πολιτεία, οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ στις σχετικές προκλήσεις. Ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις θα είναι η προσπάθεια να αποτελέσουν οι εργασίες του Συνεδρίου αφορμή για διασύνδεση του δημοσιογραφικού κλάδου με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που μοιράζονται την ανάγκη και την προσδοκία για υγιές περιβάλλον Ενημέρωσης,» ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΜΘ κ. Βασίλης Κοντογουλίδης, υπογραμμίζοντας πως «στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν εισηγητές από ευρωπαϊκούς οργανισμούς με αντικείμενο τα ΜΜΕ και την Ενημέρωση, ώστε η Σαμοθράκη να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό χάρτη των τόπων που υποδέχονται και προωθούν ανάλογες πρωτοβουλίες.»

 

«Η πρωτοβουλία για την αναβίωση του δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης απαντά στην ανάγκη του δημοσιογραφικού κόσμου στην Ελλάδα να περιγράψει εκ νέου και συλλογικά τη θέση του στο τοπίο της Ενημέρωσης, όπως αυτό διαμορφώθηκε μέσα από τις πρωτοφανείς προκλήσεις της εποχής», είπε η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Έλενα Ριζεάκου.

 

Το πλήρες πρόγραμμα εργασιών του Συνεδρίου επεξεργάζεται αυτό το χρονικό διάστημα η Οργανωτική Επιτροπή του, στην οποία εκπροσωπούνται όλες οι ενώσεις συντακτών της χώρας. Θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιουνίου, μαζί με το σχήμα υποστηρικτών της διοργάνωσης.

 

Τη βασική χρηματοδότηση του Συνεδρίου αναλαμβάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Πηγή: ertnews.gr, φωτογραφία voria.gr