Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε τον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Οσμάν Καβαλά αντιμετώπιζε 17 κατηγορίες για τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί.

 

Ο εκδότης, επιχειρηματίας και αντιβιστής που καταδικαστηκε σήμερα, Δευτέρα, σε «ειδικά» ισόβια με αυστηρότερους όρους κράτησης, αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» για την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, γνωστές ως διαδηλώσεις «Γκεζί», και επιπλέον ότι συμμετείχε σε συνωμοσία που κατέληξε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, καθώς και για κατασκοπεία, κατηγορίες που αρνείται.

 

Οι δικαστές ανακοίνωσαν την απόφαση, που έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες στην αίθουσα του δικαστηρίου, αφού συνεδρίασαν για λιγότερο από μία ώρα.

 

Επτά συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών, με την κατηγορία ότι του παρείχαν υποστήριξη.

 

Ο Καβαλά δεν βρισκόταν στο δικαστήριο αλλά παρακολούθησε τη συνεδρίαση και την ετυμηγορία από τη φυλακή, μέσω βιντεοκλήσης.

 

Οι διαδηλώσεις του Γκεζί ξεκίνησαν ως μικρές κινητοποιήσεις σε ένα πάρκο της Κωνσταντινούπολης και σταδιακά πήραν πανεθνικές διαστάσεις. Στις ταραχές σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι.

 

Ο Καβαλά είχε απαλλαγεί τον Φεβρουάριο του 2020 για τις κατηγορίες που συνδέονταν με τις διαδηλώσεις του 2013, όμως συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα, προτού καν να προλάβει να επιστρέψει στο σπίτι του, και στάλθηκε ξανά στη φυλακή, με την κατηγορία της κατασκοπείας και της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης το 2016.

 

Στη συνέχεια, η τουρκική δικαιοσύνη ακύρωσε την απαλλαγή του για την κατηγορία που αφορούσε τις διαδηλώσεις του 2013.

 

Η υπόθεση προκάλεσε το περασμένο φθινόπωρο διπλωματική κρίση, καθώς η Άγκυρα απείλησε να απελάσει δέκα πρεσβευτές Δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και εκείνον των ΗΠΑ, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του επιχειρηματία.

 

Πηγή: Έθνος - Σοφία Ζαχαράκη