Το 73,52% των ψήφων συγκέντρωσε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.

 

To 25,83% των ψήφων συγκέντρωσε η πρόταση των 14 στελεχών που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» για εκλογή προέδρου και ΚΕ από το Συνέδριο.

 

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 5.784 συνέδρων, ψήφισαν 4.681, ενώ υπήρξαν 5 άκυρα και 30 λευκά.

 

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση απέσπασε 3.438 (73,52% επί του συνόλου των ψηφισάντων). 

 

Η πρόταση των 14 μελών που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» απέσπασε 1.208 ψήφους (ποσοστό 25,83%).

 

Η πρόταση Τσίπρα

 

Εκλογές την Κυριακή 15 Μαΐου για αρχηγό και κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περιλαμβάνει η πρόταση του Αλ. Τσίπρα, όπως την παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

 

Σε ό,τι αφορά την εκλογή προέδρου, η πρόταση Τσίπρα αναφέρει ότι μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη που είναι ήδη εγγεγραμμένα στα μητρώα, αλλά και όσα εγγραφούν τη μέρα της ψηφοφορίας.

 

Σε ό,τι αφορά την εκλογή των μελών της κεντρικής επιτροπής, αυτά θα ψηφιστούν απ’ όσα μέλη εγγράφηκαν στους καταλόγους του κόμματος έως τις 21 Μαρτίου.

 

Την ευθύνη της διαδικασίας θα αναλάβει μια 11μελής Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), η οποία και θα οριστεί από το επερχόμενο συνέδριο.

 

Αυτή ανακηρύσσει τους/τις υποψήφιους/ες για τη θέση του/της προέδρου και τις θέσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, σε προθεσμία τεσσάρων ημερών από τη λήξη του Συνεδρίου, και καταρτίζει τα σχετικά ψηφοδέλτια, στα οποία τα ονόματα των υποψηφίων αναγράφονται με αλφαβητική σειρά των επωνύμων. 

 

Τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή είναι ενιαία και καταρτίζονται ανά περιφέρεια. 

 

Η νέα κεντρική επιτροπή που θα προκύψει θα έχει 300 μέλη (και όχι 250 που ήταν ως σήμερα), τα οποία κατανέμονται στις περιφέρειες ως εξής:

 

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 μέλη,

Κεντρική Μακεδονία: 34 μέλη,

Δυτική Μακεδονία: 10 μέλη,

Ήπειρος: 10 μέλη,

Θεσσαλία: 12 μέλη,

Ιόνια νησιά: 6 μέλη,

Δυτική Ελλάδα: 20 μέλη,

Στερεά Ελλάδα: 8 μέλη,

Αττική:150 μέλη,

Πελοπόννησος: 14 μέλη,

Βόρειο Αιγαίο: 4 μέλη,

Νότιο Αιγαίο: 4 μέλη,

Κρήτη: 16 μέλη,

Εξωτερικό: 2 μέλη.