Στην ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγήτρια για το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών, το οποίο ενσωματώνει ευρωπαϊκές Οδηγίες, τοποθετήθηκε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου, επισημαίνοντας αρχικά «την αδιαφορία της κυβέρνησης σχετικά με τις παρατηρήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε λεπτά σημεία του υπό ψήφιση νομοσχεδίου».

 

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας για την έκδοση καλυμμένων ομολόγων και τη δημόσια εποπτεία καλυμμένων ομολόγων, σημείωσε ότι: «δεν ορίζεται δημόσια εποπτεία, όπως υφίσταται στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, δεν διασφαλίζεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα που εκδίδουν καλυμμένα ομόλογα καταγράφουν όλες τις συναλλαγές τους που σχετίζονται με το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων, δίνονται αρμοδιότητες στην Τράπεζα της Ελλάδος που δεν υπάρχουν στην Οδηγία, και τέλος, για την παρακολούθηση των συνολικών στοιχείων καλύμματος θα ορίζεται ορκωτός λογιστής, γεγονός που χαρακτηρίζεται ανεπαρκές».

 

Σε ό,τι αφορά την Οδηγία που αφορά τη διευκόλυνση χρήσης χρηματοοικονομικών πληροφοριών για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διερεύνηση ή τη δίωξη ορισμένων ποινικών αδικημάτων, επιχειρείται  να καταργηθεί από την «πίσω πόρτα» η σημερινή διοικητική δομή της Αρχής και τα όσα προβλέπει ο νόμος 4557/2018 ειδικά για τις Β΄ και Γ΄ Μονάδες της Αρχής, εκείνες δηλαδή που είναι αρμόδιες για τις χρηματοοικονομικές κυρώσεις και τον έλεγχο των Πόθεν Έσχες. 

 

Η κ. Ελευθεριάδου, σχολιάζοντας τις τροπολογίες που κατατέθηκαν, σημείωσε ότι: «επαναλαμβάνουν μέτρα τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (εξαίρεση τέλους επιτηδεύματος για αγρότες και αλιείς παράκτιας αλιείας, αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας). Κατήγγειλε την κατάθεση, την τελευταία στιγμή, συμπληρωματικού προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση πέφτει έξω στις εκτιμήσεις της (Προϋπολογισμός 2021,  εκτιμήσει σε σχέση με την πορεία της πανδημίας και τις οικονομικές τις επιπτώσεις, «πρόβλεψη» για επιστροφή στην κανονικότητα από την πανδημία, την λήξη της πανδημίας στις αρχές του 2022), συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση το πράττει και τώρα γιατί έπεσε έξω στις προβλέψεις για την ενεργειακή κρίση, τονίζοντας ότι η αύξηση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα είχε ξεκινήσει στο τέλος του καλοκαιριού του 2021». 

 

Αναφέρθηκε στην αδιαφορία, όπως είπε, της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, οδηγώντας σε απόγνωση τα νοικοκυριά που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. 

 

“Η συνεισφορά της κυβέρνησης σ’ αυτή την κρίση είναι οι προτροπές τύπου «μην ανάβετε τα φώτα», «μην ανάβετε τον θερμοσίφωνα», «μην γκρινιάζετε, θα έρθει η άνοιξη», «δεν σας αφορά η αύξηση της βενζίνης, αφορά μόνο τους πλούσιους»”, λέει η κ. Ελευθεριάδου.

 

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, ενώ αναφέρεται σε «λεφτόδεντρα» όταν απαντά στις κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περίπου 2,5 δισ., έρχεται σήμερα με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό να βρει 2,6 δισ. επιπλέον. 

 

«Η κοινωνία εκφράζει τη δυσαρέσκεια της είτε μέσω των δημοσκοπήσεων, είτε μέσω της συμμετοχής της στην πρόσφατη απεργία. Μόνοι σας προσπαθείτε να μειώσετε το πολιτικό κόστος απ’ τις επιλογές σας, να παραπλανήσετε την ελληνική κοινωνία. Μπορείτε, αλλά δεν θέλετε, να σταθείτε στο πλευρό των πολιτών σ’ αυτή την οικονομική, πανδημική και ενεργειακή κρίση. Κι αυτό θα το αποτυπώσουν οι πολίτες στις κάλπες», κατέληξε. 

 

 

 

(δελτίο Τύπου – Τ. Ελευθεριάδου)