«Το Σάββατο (9/4) το βράδυ, εκδηλώθηκε μεγάλη σε έκταση και διάρκεια φωτιά σε δεξαμενή των Εγκαταστάσεων Πετρελαίων Καβάλας και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με δυσάρεστο τρόπο οι καταγγελίες των απολυμένων εργαζομένων για ανασφαλείς συνθήκες λειτουργίας» αναφέρει σε ανακοίνωση του της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας. 

 

«Εδώ και σχεδόν 3 μήνες, το σύνολο των εργαζομένων στις Εγκαταστάσεις των Πετρελαίων Καβάλας έχει απολυθεί παράνομα και εκδικητικά», τονίζει η Ομοσπονδία. 

 

Η αναλυτικά η ανακοίνωση: 

 

«Η προχθεσινή μεγάλη φωτιά και η έκρηξη που προηγήθηκε σε δεξαμενή των Εγκαταστάσεων, επιβεβαιώνει ότι χωρίς το απαραίτητο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η ασφαλής λειτουργία των Εγκαταστάσεων δεν μπορεί να επιτευχθεί.

 

Το Σωματείο Εργαζομένων όλους τους προηγούμενους μήνες, είχε επισημάνει τους κινδύνους που απορρέουν από τις απαράδεκτες αποφάσεις της Διοίκησης της Energean, για παράνομη αλλαγή των Σχεδίων Αντιμετώπισης Απρόοπτων Περιστατικών και χρησιμοποίηση άπειρου και ανειδίκευτου προσωπικού στις θαλάσσιες και χερσαίες εγκαταστάσεις, οι οποίες οδηγούν σε μη ασφαλή λειτουργία των Εγκαταστάσεων με αντίκτυπο τόσο στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία όσο και στο περιβάλλον.

 

Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους όσους ενεπλάκησαν στην πολύωρη προσπάθεια πυρόσβεσης και ειδικά στο προσωπικό της Πυροσβεστικής, για την επιτυχή κατάληξη του ατυχήματος.

 

Όλους τους προηγούμενους μήνες η Διοίκηση της Energean, βεβαίωνε με κάθε τρόπο δημοσίως και εγγράφως προς το αρμόδιο Υπουργείο και τους Ελεγκτικούς μηχανισμούς, ότι τα πάντα λειτουργούν με ασφάλεια και ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δημιουργίας ατυχήματος λόγο του ότι η παραγωγή είναι σταματημένη, δικαιολογώντας και καλύπτοντας έτσι τις επιλογές της.

 

Μάλιστα «μάλωνε» την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία IndustriAll και τη ΓΣΕΕ με επιστολή της για την υιοθέτηση καταγγελιών περί ανασφαλών συνθηκών Εργασίας και για την στήριξη που παρείχαν τόσο στην ΠΟΕ όσο και στο Σωματείο μέλος μας στα Πετρέλαια Καβάλας.

 

Και τώρα... τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά το ατύχημα είναι πολλά.

 

- Κατά πόσο είναι πραγματικά ασφαλείς οι Εγκαταστάσεις χωρίς το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό;

 

- Εάν δεν είχε προβεί η Εταιρεία στις παράνομες απολύσεις και προσέρχονταν στο τραπέζι του διαλόγου με το Σωματείο θα είχε συμβεί το ατύχημα;

 

- Εάν οι Εγκαταστάσεις ήταν σε λειτουργία ποιο θα ήταν το μέγεθος της καταστροφής και τι συνέπειες θα υπήρχαν ;

 

- Τελικά υπάρχουν κίνδυνοι σε εγκαταστάσεις πετρελαίων που βρίσκονται σε παρατεταμένο σταμάτημα;

 

Αντί λοιπόν η Διοίκηση της Energean να δράσει ψύχραιμα και να αναθεωρήσει έστω και τώρα τα λάθη της, εξέδωσε δυο Δελτία Τύπου για το ατύχημα – πρωτοφανή για τα Ελληνικά αλλά και για τα Παγκόσμια δεδομένα ανάλογων περιστατικών – τονίζοντας ως συνήθως την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των πρωτοκόλλων, χωρίς να πείθει όμως κανέναν , και ταυτόχρονα συνεχίζει να επιτίθεται ευθέως στους θεσμικούς εκπροσώπους τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των εργαζομένων για τις επισημάνσεις τους σε τυχόν λάθη και παραλείψεις περί ανασφαλών συνθηκών στις Εγκαταστάσεις Πετρελαίων, απειλώντας τους εμμέσως πλην σαφώς και με μηνύσεις.

 

Κύριοι της Energean οι Εργαζόμενοι απέδειξαν περίτρανα με τις πράξεις τους - και όχι με δελτία τύπου - ότι στέκονται αρωγοί δίπλα στο θεσμό και παλεύουν ενωμένοι για ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

 

Καλούμε την Εταιρεία ENERGEAN να σταματήσει να αναλώνεται σε δελτία τύπου, μιλώντας για ανάπτυξη του Πρίνου, της τοπικής Κοινωνίας και για μεγάλες επενδύσεις οι οποίες για να πραγματοποιηθούν και να φέρουν αποτέλεσμα θα περάσουν χρόνια, να μάθει από τα λάθη της και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να βρεθεί λύση και να μπει ξανά σε ασφαλή λειτουργία το κοίτασμα και οι Εγκαταστάσεις Πετρελαίου στην Καβάλα, τα οποία μόνο το Σωματείο και οι απολυμένοι έμπειροι Εργαζόμενοι μπορούν να τα εγγυηθούν .

 

(δελτίο Τύπου – Π.Ο.Ε.)