Τα σαρμαδάκια της Βαρβάρας Μπαλτζίδου απέσπασαν το βραβείο γεύσης και υψηλής ποιότητας στο «Athens Fine Food Awards 2022»

 

 Η Βαρβάρα Μπαλτζίδου μεγάλωσε μέσα στις  κουζίνες και τα μαγειρέματα, της οικογενειακής ταβέρνας που διατηρούσε στις Κρηνίδες Καβάλας, από το 1967 έως το 2004, γνώριμο στέκι για πολλούς από εμάς η ταβέρνα του κυρ-Ηλία στη περιοχή των κρύων νερών. 

 

Έτσι δεν ήταν περίεργο, που το  2014 αποφάσισε να ασχοληθεί με τη παρασκευή ενός λατρεμένου παραδοσιακού φαγητού, του σαρμά, ακολουθώντας μια δική της συνταγή, τα μυστικά της οποίας δεν αποκαλύπτει σε κανένα. 

 

Η συνταγή της Βαρβάρας είναι ξεχωριστή και δουλεμένη μέχρι τη τελευταία της λεπτομέρεια. Πρώτα η επιλογή των τρυφερών αμπελόφυλλων, σε συνδυασμό με το καλοβρασμένο ρύζι, τα μυρωδικά( το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον αρωματικό άνηθο από τον μπαχτσέ της), η εκτέλεση όλων αυτών με μαεστρία, ώστε όλα τα υλικά της να συνομιλούν και να μην χάνονται, να μην ποδοπατά το ένα το άλλο, και στη συνέχεια το δαιμονικό της τύλιγμα( πάντα χειροποίητο) μας έδωσε αυτά τα ξεχωριστά σαρμαδάκια που μυρίζουν μακεδονικό μποστάνι και αρώματα κήπου, με το λεμόνι να υπενθυμίζει την παρουσία του διακριτικά. 

 

«Προσωπικά τα λατρεύω, τα θεωρώ κύριο γεύμα κυρίως την Σαρακοστή, αλλά τοποθετούνται στο τραπέζι μας κάθε εποχή. Όταν έρχονται, πάντα φρέσκα και λαχταριστά,  δεν θέλω να υπάρχουν πολλά πιάτα στο τραπέζι μου, παρά μόνο μια σαλάτα και ένα ποτήρι καζανιστό ούζο Στουπάκη από τη Χίο», γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης

 

Πρόσφατα τα σαρμαδάκια  της Βαρβάρας Μπαλτζίδου (Barbara’s Sarma) βραβεύτηκαν μ’ ένα αστέρι από την επιτροπή των βραβείων «Athens Fine Food Awards 2022» της ΕΞΠΟΤΡΟΦ . 

 

Η επιτροπή αυτή αποτελείτο από σημαντικούς επαγγελματίες των τροφίμων, της εστίασης και του εμπορίου με κύρος και εμπειρία στην αξιολόγηση προϊόντων. Ανάμεσά τους και καταξιωμένοι σεφ όπως ο  Άνταμ Κοντοβάς , ο Τάσος Μαντής , ο Γιάννης Παροίκος , η Σταυριανή Ζερβακάκου κ.α.

 

Tips : Τους σαρμάδες της Βαρβάρας (Barbara’s Sarma) μπορείτε να τους βρείτε σε 10 σημεία πώλησης της Καβάλας , καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα delicatessen σε όλη την Μακεδονία και Θράκη , την Αθήνα , τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη . Η οικοτεχνία βρίσκεται στη Κρηνίδες του Δήμου Καβάλας.

 

Πηγή: newharpas.blogspot.com