Την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, θα ανακοινωθούν από τους συναρμόδιους υπουργούς οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενάντια στην ακρίβεια.

 

Πρόκειται για μέτρα που είναι εστιασμένα σε τρεις πυλώνες: σε οριζόντιες δράσεις στήριξης στο ενεργειακό πεδίο, στην οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων με την «επιταγή ακρίβειας» και σε μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων στα καύσιμα.

 

Σύμφωνα με το imerisia.gr, η έκπτωση θα δίνεται στην αντλία και θα κυμαίνεται όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μεταξύ 10 και 15 λεπτών το λίτρο με οροφή ένα συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα. Το μοντέλο αυτό θα εφαρμοστεί σε Γαλλία και Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, αλλά έχει οριζόντια μορφή και διάρκεια τέσσερις μήνες.

 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος ανέφερε γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρίζονται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από δικαιούχους, ώστε να προκύπτει το ύψος της επιδότησης.

 

Επίσης, θα προβλέπεται οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων, με τη χορήγηση της «επιταγής ακρίβειας» για να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. Τα χρήματα  θα είναι αφορολόγητα, και δεν θα συμψηφίζονται με καμία οφειλή.  Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που προβλεπόταν για την έκτακτη ενίσχυση, που είχε καταβληθεί τα Χριστούγεννα . Σύμφωνα με πληροφορίες το μοντέλο που προκρίνεται είναι μια εφάπαξ ενίσχυση  για χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδηματικά κριτήρια και τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και μια  «διπλή» καταβολή για τους δικαιούχους του ελάχιστου  εγγυημένου εισοδήματος.

 

Τέλος η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε συνέχιση της  ενίσχυσης  στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Η ενίσχυση αναμένεται να  πάει πάνω από τα 50 ευρώ για τις 300 κιλοβατώρες μηνιαίως. Ειδικότερα όπως τονίζεται  από την κυβερνητική πλευρά τα ποσά θα είναι κατά 10% έως 30% αυξημένα για οκτώ στα δέκα νοικοκυριά τον Απρίλιο.