Η Αναστασία Μιροσνιτσένκο, είναι ηθοποιός. Μεγάλωσε στην Ουκρανία, στην περιοχή του Ντονμπάς απ’ όπου και κατάγεται. Εκεί είναι το σπίτι της, εκεί βρίσκονται οι συγγενείς της, οι φίλοι της. Ζει και εργάζεται τα τελευταία 12 χρόνια στην Καβάλα και έχει φτιάξει την δική της οικογένεια.  

 

Η Αναστασία μίλησε στον KavalaNews 102.8 για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά και την εισβολή της Ρωσίας, το ηθικό των συμπατριωτών της, αλλά και τις σχέσεις Ρώσων και Ουκρανών. 

 

Όπως εξηγεί, είναι από τους Ρωσόφωνους Ουκρανούς και λέει ότι ποτέ δεν της απαγορεύτηκε να μιλά και τις δύο γλώσσες και δεν ένιωσε καταπιεσμένη ή ότι δεν έχει δικαιώματα, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει. 

 

«Ζούσαμε ειρηνικά», λέει χαρακτηριστικά. 

 

«Ρητορική διχασμού ανάμεσα στους Ουκρανούς της ανατολής και της δύσης»

 

«Στην "πορτοκαλί επανάσταση" που συμμετείχα ως φοιτήτρια πάντα υπήρχε μία ρητορική διχασμού από την Ρωσία. Εκεί χρησιμοποιήθηκε ο διχασμός ανάμεσα σε Ρωσόφωνους και Ουκρανόφωνους. Υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στο Ντονμπάς και βοηθούσαν τους αυτονομιστές να καταλάβουν τις περιοχές», λέει η Αναστασία.  

 

«Υπήρχαν προβοκάτσιες και μεγάλη προπαγάνδα για να δοθεί η εντύπωση ότι οι Ουκρανοί είναι φασίστες και ναζί. Μου φαίνεται κακόγουστο αστείο. Δεν είχαμε στρατό και αυτό φάνηκε με την Κριμαία. Σε μία μέρα την πήραν. Έτσι έγινε και με το Ντονμπάς».

 

«Ο πόλεμος κρατά 8 χρόνια»

 

«Όλα ξεκίνησαν όταν το 2014 η Ουκρανία ήθελε να πάρει την πορεία προς την Ευρώπη. Αυτό δεν συνέφερε τη Ρωσική κυβέρνηση γιατί πάντα ήθελε να έχει έλεγχο πάνω στην Ουκρανία. Φυσικά υπήρχαν άνθρωποι που στήριζαν την άλλη πλευρά και ήθελαν συμφωνία με τη Ρωσία», αναφέρει η Αναστασία Μιροσνιτσένκο. 

 

«Εδώ και οκτώ χρόνια παλεύουμε με τους Ρώσους. Είναι αλήθεια. Όσο πικρό και αν ακούγεται. Η μητέρα μου είναι μισή Ρωσίδα και μισή Ουκρανή και πάντα είμασταν καλά με τους Ρώσους πολίτες. Δεν είχαμε πρόβλημα» λέει. 

 

«Δεν φοβάται ο κόσμος»

 

«Φίλοι μου που ζουν στο Κίεβο, γυναίκες και άνδρες φτιάχνουν μολότοφ για να κρατήσουν την πόλη. Δεν περίμενα τέτοια δύναμη». 

 

Αυτό που λέει όμως είναι ότι ο φόβος κυριαρχεί στη Ρωσία: «Έχω φίλους στη Ρωσία και συγγενείς που δεν συμφωνούν με τις κινήσεις της κυβέρνησης αλλά φοβούνται να βγουν να διαδηλώσουν».

 

«Η γιαγιά μου κοιμάται σε καταφύγιο»

 

«Η γιαγιά μου κοιμάται σε καταφύγιο. Είναι παιδί πολέμου και ζει ξανά τέτοιες καταστάσεις. Οι περισσότεροι δεν σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Νέα παιδιά κάθονται και μάχονται».  

 

Για τον πρόεδρο της Ουκρανίας είπε: «Έχει ανέβει η δημοτικότητα του Ζελένσκι. Εάν ο Πούτιν τον "ρίξει" και βάλει δική του κυβέρνηση είμαι σίγουρη πως δεν θα το δεχθεί ο Ουκρανικός λαός και θα πάμε σε άλλες καταστάσεις όπως με τους παρτιζάνους κάποτε». 

 

Για τους νέους: «Υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που μεγάλωσε στη Σοβιετική Ένωση και έχουν διαφορετική αντίληψη. Δεν γνωρίζουν από δημοκρατικές διαδικασίες. Πολλοί πιστεύουν ότι με τη Ρωσία είμαστε αδέρφια. Η νέα γενιά δεν θεωρεί του Ρώσους αδέλφια γιατί έχουν μεγαλώσει διαφορετικά». 

 

Για το αν έπρεπε η Ουκρανία να μπει στο ΝΑΤΟ: «Μέχρι χθες ίσως όχι αλλά σήμερα μπορώ να πω ναι. Ίσως έπρεπε να μπούμε στο ΝΑΤΟ».

 

Το μήνυμα

 

«Αυτές τις μέρες έχω κλάψει και στεναχωρηθεί τόσο πολύ. Την Ελλάδα την θεωρώ πατρίδα μου. Ζούμε σε ένα κόσμο που μπορεί να ξυπνήσουμε και πέφτουν βόμβες. Να είμαστε ενωμένοι να δείχνουμε αλληλεγγύη. Να μην μας διχάζουν πολιτικές και θρησκευτικές απόψεις. Να είμαστε άνθρωποι».

 

Ακούστε τη συνέντευξη της Αναστασίας Μιροσνιτσένκο στον KavalaNews 102.8: