Δυναμική συγκέντρωση πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης. Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη και από εκεί με συνθήματα κινήθηκαν στα γραφεία του ΕΛΓΑ Καβάλας

 

Η διαμαρτυρία έρχεται ως συνέχεια των κινητοποιήσεων μετά τη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην Κομοτηνή. 

 

Στο ψήφισμα που κατέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και για τις άδικες, όπως χαρακτηρίζει, εκτιμήσεις των στελεχών της και απαιτούν μια σειρά από αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του.

 

 

 

 

Το ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ

 

«Εμείς οι Αγρότες και Κτηνοτρόφοι της Αν. Μακεδονίας-Θράκης συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στο Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Καβάλας, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας ως προς τις κατά καιρούς άδικες εκτιμήσεις των στελεχών του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Καβάλας για τις πλητώμενες από καιρικά φαινόμενα καλλιέργειές μας, καθώς και για τις ζημίες του ζωικού κεφαλαίου.

 

Παρά τις επανειλημμένες διαφωνίες μας για τα πορίσματα των εκτιμήσεων αλλά και την μέχρι πρότινος ψύχραιμη στάση που διατηρήσαμε, δεν διαπιστώσαμε την παραμικρή βελτίωση ως προς την αντικειμενικότητα.

 

Να διευκρινίσουμε ότι ο ΕΛΓΑ είναι ένας ασφαλιστικός φορέας όπου ασφαλίζουμε υποχρεωτικά τις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο αγρότες και κτηνοτρόφοι και θέλουμε τον ΕΛΓΑ δυνατό και σύγχρονο ώστε να συνεχίσει και στο μέλλον να αποζημιώνει όλους εμάς, όποτε πλήττονται οι καλλιέργειες και τα ζώα μας, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ και ΑΜΕΣΑ.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 

•          Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να συμβαδίζει με τα τωρινά καιρικά δεδομένα και τα καιρικά φαινόμενα από την κλιματική αλλαγή που βιώνουμε, καθώς και με τα σύγχρονα μοντέλα καλλιέργειας και εκτροφής.

 

•          Στελέχωση του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό ανά είδος καλλιέργειας και εκτροφής, το οποίο θα πραγματοποιεί τις εκτιμήσεις με σύγχρονες μεθόδους και αντιλήψεις.

 

•          Κατάργηση της οριζόντιας ασφάλισης, με εξατομίκευση των ασφαλιζόμενων κινδύνων ανάλογα με τις ανάγκες ασφάλισης και το είδος καλλιέργειας και εκτροφής, καθώς και επέκταση των ασφαλιζόμενων κινδύνων.

 

•          Εξιχρονισμός στις διαδικασίες εκτίμησης με ηλεκτρονικά μέσα για αμεσότητα και διαφάνεια των διαδικασιών, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια στρέβλωσης των εκτιμήσεων.

 

•          Να θεσπιστούν και στη δική μας Περιφέρεια σύγχρονοι τρόποι Ενεργητικής Προστασίας από χαλαζοπτώσεις και παγετούς.

  

 Καλούμε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να συμμετέχει στη συνάντηση που έχει αιτηθεί ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, με τον Υπουργό ΑΑΤ και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Κομοτηνή».