Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Φεβρουαρίου 2022.

 

Ο Υπουργός τόνισε ότι φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ένταξη της Χώρας μας στο ΝΑΤΟ και η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά στις συλλογικές προσπάθειες της Συμμαχίας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της δημοκρατίας.

 

Κατά τη συζήτηση για την Ουκρανία, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπεγράμμισε ότι η διπλωματική οδός αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ουκρανία, αλλά η αποκλιμάκωση παραμένει προαπαιτούμενο για την διεξαγωγή ειλικρινούς και παραγωγικού διαλόγου. 

 

Επεσήμανε επίσης ότι αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Ελληνικής Κυβερνήσεως η ασφάλεια της πολυπληθούς ελληνικής κοινότητος, η οποία αριθμεί περισσότερους από 100.000 ομογενείς, ιδιαίτερα όσων κατοικούν στην περιοχή της Οδησσού και της Μαριούπολης. 

 

Όσον αφορά στο νέο Στρατηγικό Δόγμα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ανέφερε ότι δεν πρέπει να περιοριστεί στις παρούσες απειλές αλλά να προσαρμόζεται στις γεωπολιτικές συνθήκες, ώστε να παρέχει στη Συμμαχία τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις ασφαλείας με ισορροπημένο και βιώσιμο τρόπο. 

 

Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις αναδυόμενες τεχνολογίες [Emerging and Disruptive Technologies (EDT)] και να υποστηριχθούν οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες, όπως ο Επιταχυντής Αμυντικής Καινοτομίας [Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA)] και το Ταμείο Καινοτομίας (NATO Innovation Fund). 

 

Επιπροσθέτως, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπεγράμμισε ότι η Χώρα έχει την ετοιμότητα να φιλοξενήσει το Περιφερειακό Γραφείο του DIANA στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει σημαντικά Κέντρα Ερευνών  που συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

 

Τέλος, επεσήμανε τη σπουδαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης της σχέσης NATO – Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάγκη αναβάθμισής της σε στρατηγικό επίπεδο, βασισμένη στις αρχές της συμπερίληψης, της διαφάνειας, της αμοιβαιότητας και του σεβασμού της αυτονομίας των δύο Οργανισμών.

 

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Υπουργός πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας κ. Στέφαν Γιάρεφ (Stefan Yanev) καθώς και την Υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας κ. Σλαβιάνκα Πετρόφσκα (Slavjanka Petrovska), κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 

 

Επίσης, συμμετείχε και στην τελετή υπογραφής του Υπομνήματος Ένταξης (Note of Joining) της Ρουμανίας στο Πρόγραμμα Air Battle Decisive Munitions (ABDM), στο οποίο η Χώρα μας είναι επικεφαλής (Lead Nation) για το τρέχον εξάμηνο.