Ολοκληρώθηκε η Εθνική Συνάντηση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με τίτλο «Το Διασυνοριακό Δίκτυο του GIMMIE SHELTER. Κάνουμε διάλογο για την προστασία των ευπαθών ομάδων. Μιλάμε. Συνεργαζόμαστε. Βοηθάμε». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015 και ώρα 11:00-15:00, στο Ξενοδοχείο Lucy, αίθουσα Αντισάρα  στην Καβάλα στο πλαίσιο της δράσης 4.2 «National Meetings – Εθνικές Συναντήσεις» του έργου ‘’GIMMIE SHELTER’’ / Joint Strategy for the social protections of vulnerable social groups / Κοινή στρατηγική κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων» του Προγράμματος Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013.

 

Την  έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Παυλίδη ο κ. Μαρκόπουλος και ακολούθησε τοποθέτηση από τον κ. Γεωργιτσόπουλο ως αρμόδιο Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη. Στις εργασίες της συνάντησης συμμετείχαν οι κ.κ. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθωρίου, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οργανώσεων από την ΠΑΜΘ, εταίροι και μέλη της ομάδας έργου.

 

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το έργο GIMMIE SHELTER, από τον κ. Πάρτσια (Στέλεχος Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ΑΜΘ), οι στόχοι και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του,  ενώ έμφαση δόθηκε στην δράση για την δημιουργία του διασυνοριακού δικτύου του έργου, όπου ήταν και το κύριο θέμα της τεχνικής συνάντησης. Ο κος Αμοιράς (Συντονιστής του Δικτύου) αναφέρθηκε στο σκοπό δημιουργίας του δικτύου, ο οποίος είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των φορέων φροντίδας και προστασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην ευρύτερη περιοχή καθώς και η συμμετοχή των εθελοντών.  Παρουσίασε, επίσης την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αναλύοντας τα σημαντικότερα παραδοτέα:

  • Σύσταση υπο-δικτύων, υπό το κεντρικό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, σε όλες της Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ
  • Ανάπτυξη κοινής on line βάσης δεδομένων με τα στοιχεία των φορέων που έχουν
  • Συγκέντρωση δηλώσεων υποστήριξης φορέων για συμμετοχή στο  δίκτυο
  • Σύνταξη του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των εταίρων του έργου
  • Λειτουργία Κέντρου Αναφοράς του δικτύου (τηλ. Γραμμή Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας της “Στήριξης”-2541078130)

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σχέδιο δράσης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων και στην προσπάθεια να καταγραφούν οι ενέργειες και οι εργασίες του κάθε εταίρου, ο στόχος του δικτύου και η ανάθεση εργασιών για αποφυγή επικαλύψεων.

Δόθηκε έμφαση στη συμβολή και συμμετοχή των παρευρισκόμενων φορέων, αλλά και των φορέων που θα προστεθούν στην συνέχεια στο δίκτυο, στη διαμόρφωση των προτάσεων για τη λειτουργία του δικτύου, την ενεργοποίηση του και τον τρόπο  συμμετοχής του κάθε μέλους ώστε να προκύψουν τα μέγιστα οφέλη για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ακολούθησε η παρουσίαση του Δικτύου του εταίρου «ΑΡΣΙΣ» από την κ. Νατάσα Τσιαϊρη, Στέλεχος του δικτύου «ΑΡΣΙΣ» η οποία αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα ανάπτυξης και υλοποίησης παρόμοιων έργων για τις τοπικές κοινωνίες.

 

Στο δεύτερο, λαμβάνοντας ως βάση διαλόγου τα αποτελέσματα και τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν, ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, με σκοπό των εμπλουτισμό και ανατροφοδότηση τους. Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι:

  • Βασική επιδίωξη του δικτύου και σημαντικός στόχος του είναι να ενημερώσει πρώτα τους φορείς και μετέπειτα τους πολίτες, που μπορεί να απευθυνθεί για να αντιμετωπίσει το συντομότερο δυνατό το θέμα ή την περίπτωση που τον απασχολεί.
  • Να διατυπωθεί ξεκάθαρα και με σαφήνεια σε ποιο αντικείμενο παρέμβασης δραστηριοποιείται ο κάθε φορέας που συμμετέχει στο δίκτυο, πότε ενεργοποιείται και ποια είναι η γεωγραφική περιοχή δράσης του.
  • Η ενεργοποίηση του δικτύου και των φορέων που συμμετέχουν σ’ αυτό αφορά το χρονικό διάστημα της ανίχνευσης των περιστατικών πριν αντιμετωπιστούν από τους δημόσιους φορείς. Το δίκτυο καλύπτει ουσιαστικά το κενό που δημιουργείται ανάμεσα στην εκδήλωση φαινομένων στα πρώτα στάδια έως και την παρέμβαση, βάση νομοθεσίας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Καταγραφή των ορίων στα οποία κινείται το δημόσιο και οι μη κρατικοί φορείς και ορισμός του σημείου που ενεργοποιείται ο καθένας από αυτούς.
  • Επαφή και επικοινωνία για χρήση τοπικών υφιστάμενων δικτύων για την πλήρη συμμετοχή όλων των φορέων στο δίκτυο (παράδειγμα Μνημονίου συνεργασίας ΠΕ Καβάλας) 
  • Συναντήσεις ή δημιουργία συμβουλίων φορέων τοπικά για αποφυγή επικαλύψεων και αποδοτικότερη παρέμβαση.
  • Συμμετοχή και εκπροσώπηση των ωφελούμενων (ευπαθείς κοινωνικά ομάδες) στο δίκτυο ή στα υπο–δίκτυα

 

Τα μέλη του Δικτύου αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών του έργου από την ιστοσελίδα του έργου http://gimmieshelter.eu/en/ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης https://www.facebook.com/gimmiesheltereu?fref=ts αλλά και να γίνουν αρωγοί της προσπάθειας.

Επίσης μπορούν να απευθύνονται στα επιμέρους σημεία επαφής του δικτύου, τα οποία είναι:

  1. ΠΕ Ροδόπη και ΠΕ Έβρου, Συντονιστής Δήμος Ισπικούδης (Καραθεοδωρή ΑΕ, Δήμος Κομοτηνής), ηλ. διεύθυνση [email protected],
  2. ΠΕ Ξάνθη, ΠΕ Δράμας και ΠΕ Καβάλας, Συντονιστής Σταύρος Αμοιράς (Εκπρ. Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «η Στήριξης», Ξάνθη), ηλ. διεύθυνση [email protected]
  3. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Συντονιστής Βαλμπόνα Χυστούνα (Εκπρ. Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ», Θεσσαλονίκη), ηλ. διεύθυνση [email protected]

 

Το έργο “GIMMIE SHELTER” χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.