Το βράδυ της Τετάρτης (26/1), στις 21:00, η εκπομπή “Αστικό Τοπίο” που μεταδίδει ο τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, θα προβάλει το εμβληματικό μνημείο αλλά και ξενοδοχείο σήμερα, “Ιμαρέτ”, στη συνοικία της Παναγίας. 

 

Η παραγωγός της εκπομπής, αρχιτέκτονας, Έφη Μάντζαρη, επισκέφθηκε την Καβάλα το περασμένο καλοκαίρι και δημιούργησε μια σειρά εκπομπών για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κανάλι της Βουλής και η συγκεκριμένη εκπομπή παρουσιάζουν στοιχεία του αρχιτεκτονικού αποθέματος της πόλης μας. Πριν ένα χρόνο προβλήθηκαν άλλα δυο ντοκιμαντέρ για τη “Μεγάλη Λέσχη”, αλλά και για τη “Δημοτική Καπναποθήκη”. 

 

Η πρώτη εκπομπή είχε μεταδοθεί το καλοκαίρι του 2020 και παρουσίασε την ιστορία της “Μεγάλης Λέσχης”. Η παραγωγός  της εκπομπής Έφη Μάντζαρη “ξεναγήθηκε” στο ανακαινισμένο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης και κατέγραψε στοιχεία της σπάνιας αρχιτεκτονικής της. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκπομπής, προβλήθηκε  πλούσιο αρχειακό υλικό

 

Μίλησαν, τότε,  η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας, Σμαρώ Νικολαΐδου, ο γνωστός αρχιτέκτονας, Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο ιστορικός Κομνηνός Απότας και ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας, Κωνσταντίνος Παπακοσμάς

 

Το “Αστικό Τοπίο” παρουσίασε και την Δημοτική Καπναποθήκη σε ξεχωριστή εκπομπή αναλύοντας τα τεχνικά αλλά και ιστορικά της γνωρίσματα.

 

Σύντομα θα προβληθεί και η τέταρτη εκπομπή με θέμα την οικία του Μεχμέτ Αλή που γυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, στην οποία μιλάει και ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης με την ιδιότητα του Μηχανικού που συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση και ανάδειξη του κτιρίου. 

 

Οι εκπομπές αυτές προβάλλονται και από κανάλι της Βουλής στο Youtube ΕΔΩ αλλά και στη σελίδα της εκπομπής στο Facebook ΕΔΩ

 

(δήμος Καβάλας)