«Επανέρχεται η προπαγάνδα περί «ενιαίου επιχειρηματικού κόσμου», με την οποία τσουβαλιάζονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι-μικροί επαγγελματίες που αγωνιούν καθημερινά για το εισόδημα και την υγεία τους», αναφέρει σε ανακοίνωση της η «Αγωνιστική Συσπείρωση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας

 

Αναλυτικά: 

 

«Η συζήτηση του νέου αναπτυξιακού νόμου στη βουλή πρέπει να οδηγήσει σε κρίσιμα συμπεράσματα όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες. 

 

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας συζήτησε σχετικά και κατέληξε σε ορισμένα τέτοια συμπεράσματα:

 

Η ευεργετικότητα για τους επιχειρηματικούς ομίλους από τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις των εκπροσώπων του ΣΕΒ, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ.ά. οι οποίοι έδωσαν τα εύσημα στα κυβερνητικά επιτελεία.

 

Η μέχρι σήμερα εμπειρία αποδεικνύει τα παραπάνω. Στον προηγούμενο αναπτυξιακό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2016) εντάχθηκαν μόλις 744 πολύ μικρές επιχειρήσεις (μέχρι 9 εργαζόμενους) από τις περίπου 800.000! Δηλαδή, λιγότερο του 1%. Στον νέο νόμο δυσχεραίνουν οι όροι υπαγωγής. Πχ το ελάχιστο ύψος του επενδυτικού σχεδίου αυξάνει στα 150.000 € από τα 100.000 € του προηγούμενου νόμου.

 

Αποκλείονται εξαρχής οι κλάδοι λιανικού εμπορίου, εστίασης, υπηρεσιών, οδικών μεταφορών, επιστημονικών και τεχνικών επαγγελμάτων, κατασκευών κ.ά. που συγκεντρώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας.

 

Η προπαγάνδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αλλά και των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ ότι αποτελεί λύση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις η ένταξη σε «ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας» αποτελεί απάτη αφού προκρίνονται για κρατική στήριξη σε αυτήν τη φάση κλάδοι (μικροηλεκτρονική, κυβερνοασφάλεια, προσωποποιημένη ιατρική και υγεία κλπ) που επιβιώνουν ελάχιστες πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι.

 

Η «ανάπτυξη» που θέλει να ενισχύσει και ο νέος αναπτυξιακός νόμος (όπως και οι προηγούμενοι) δεν είναι ούτε «για όλους» ούτε μπορεί να είναι «δίκαιη», όπως ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η στρατηγική είναι εχθρική για τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, που καταδικάζονται σε ανασφάλεια, αναδουλειά και ανταγωνισμό με διαρκώς χειρότερους όρους από τα μονοπώλια όλων των κλάδων.

 

Και αυτό το νομοσχέδιο, όπως και συνολικά τα κυβερνητικά μέτρα (φορολογική πολιτική, διαχείριση της πανδημίας, κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κ.λπ.), δείχνουν ότι οι μικροεπαγγελματίες πρέπει να αναζητήσουν λύσεις έξω από τα πλαίσια αυτής της πολιτικής, με την ανάπτυξη του οργανωμένου αγώνα, την ενίσχυση της γραμμής διεκδίκησης στο κίνημα των ΕΒΕ, για να διαμορφωθούν όροι συμμαχίας με την εργατική τάξη και τους βιοπαλαιστές αγρότες, ώστε να ανατραπεί αυτή η αδιέξοδη στρατηγική»

 

(δελτίο Τύπου)