Έχει ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη. Έχει κινδυνεύσει από αγριόσκυλα στον Αμαζόνιο. «Λάδωσε» για να πάρει βίζα και γνώρισε δεκάδες φυλές. Κατάφερε από την ηλικία των 40 ετών και σχεδόν μέχρι τα 50 να δει όλες τις χώρες του κόσμου. 

 

Ο λόγος για τον Καβαλιώτη με καταγωγή από τη Νέα Καρβάλη, Γιάννη Προδρομίδη ο οποίος μιλά στον KavalaNews 102.8 για τις εμπειρίες του, την διάκριση του να είναι από τους πιο πολυταξιδεμένους ανθρώπους στον κόσμο, αλλά και το πώς να οργανώσει κάποιος ένα μεγάλο ταξίδι. 

 

«Δεν ήταν εύκολο. Πήρε χρόνο. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Ήταν εντατικά ταξίδια και μου πήρε 10 χρόνια. Όποιος θέλει να ταξιδέψει σε πολλές χώρες πρέπει να το κάνει μεθοδικά. Χρειάστηκε προσωπικός χρόνος και χρήμα. Δεν είχα χορηγούς, ούτε ήταν ταξίδια για επαγγελματικό λόγο», λέει ο κ. Προδρομίδης. 

 

Το στήσιμο του ταξιδιού

 

Όπως αναφέρει, τα ταξίδια τα ψάχνει και τα κλείνει μόνος του: «Η τεχνολογία αυτή τη στιγμή σου δίνει την δυνατότητα να τα βρεις όλα μόνος σου. Το ταξιδιωτικό γραφείο σου προσφέρει την ασφάλεια. Τα γραφεία δεν σε στέλνουν σε χώρες όπως η Λιβύη, το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Αγκόλα είναι επικίνδυνες. Είναι εμπόλεμες ζώνες».

 

«Σε κάποιες περιπτώσεις συμφέρει οικονομικά το πρακτορείο όπως σε κάποιες χώρες της κεντρικής Ευρώπης ή τη Ρωσία παρά να το κάνει μόνος του», σημειώνει. 

 

Η οργάνωση 

 

«Θέλει πολύ καλή οργάνωση. Αν το οργανώσει κάποιος σωστά θα του βγει φθηνά. Αν καταλάβει ο μέσος Έλληνας ότι αν από τα πόσα που ξοδεύει στην καθημερινότητα του, για απολαύσεις τις οποίες επαναλαμβάνει, σώνει κάποια χρήματα θα καταλάβει ότι θα κάνει ένα ωραίο και μεγάλο ταξίδι. 

 

Για να πάει κάποιος σε Αργεντινή, Βραζιλία και να ξοδέψει με τα αεροπορικά του εισιτήρια κάποιος 2 ή 2,5 χιλιάδες ευρώ δεν είναι τόσο απαγορευτικό ποσό», λέει ο Έλληνας Φιλέας Φογκ.

 

«Αυτός που φεύγει από την Καβάλα όμως έχει επιπλέον κόστος γιατί πρέπει να ταξιδέψει σε άλλα αεροδρόμια πρώτα, ώστε να φτάσει στον προορισμό του. Το θέμα είναι ότι πρέπει να το έχεις στόχο για να μπορέσεις να κάνεις ένα τέτοιο ταξίδι.  Σχεδόν έξι μήνες μου έπαιρνε για να οργανώσω ένα μεγάλο ταξίδι» λέει χαρακτηριστικά. 

 

Νούμερο 21 στον κόσμο 

 

Πρόκειται για τον πιο πολυταξιδεμένο Έλληνα. Στην παγκόσμια κατάταξη στους επίσημους ταξιδευτές βρίσκεται στο νούμερο 21. Οι προηγούμενοι 20 είναι νεαρότερης ηλικίας. 

 

«Δεν το έκανα για τη διάκριση. Είναι μία ηθική ικανοποίηση. Είναι οι εμπειρίες» τονίζει. 

 

Η αγαπημένη χώρα 

 

«Δεν υπάρχει αγαπημένη χώρα. Δεν γίνεται να συγκριθεί η κουλτούρα της Κίνας με αυτή της Βραζιλίας, αλλά τονίζει ότι σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη χώρα, αναφέρει και υπογραμμίζει ότι «η  Καβάλα έχει πολύ καλύτερες παραλίες από τα νησιά Φίτζι. Σας διαβεβαιώ ότι στη Νέα Πέραμο έχει καλύτερες. Οι παραλίες που έχει η Ελλάδα δεν υπάρχουν πουθενά». 

 

Οι στιγμές φόβου και… λαδώματος 

 

«Είναι πολλές οι χώρες που έχω φοβηθεί. 

 

Στο Αφγανιστάν όπως είπε, στο ξενοδοχείο που έμεναν και άλλοι Έλληνες, τρεις μέρες αφότου έφυγε έγινε βομβιστική επίθεση

 

«Ήμουν τυχερός εκεί και την γλίτωσα», λέει. 

 

Σε άλλη περίπτωση: «Πήγα στον Αμαζόνιο και με κυνήγησαν αγριόσκυλα. Υπάρχουν χώρες που για να μπεις χρειάζεται  πολλές διαδικασίες. Έχει τύχει να λαδώσω ανθρώπους για να μου δώσουν βίζα». 

 

Μέσα σε μία δεκαετία υπολογίζει ότι ξόδεψε (στην προ κορωνοϊού εποχή) σχεδόν 200 χιλιάδες ευρώ. 

 

Βιβλίο ή λεύκωμα 

 

«Θα ήθελα κάποια στιγμή να βγάλω ένα βιβλίο ή ένα λεύκωμα. Έχω φανταστικές φωτογραφίες από φυλές που έχω πάει στην Αφρική ή εμπειρίες. Η Αφρική είναι η αγαπημένη μου ήπειρός». 

 

Στην ερώτηση για το ποια χώρα έχει τις πιο ωραίες γυναίκες είπε ότι: είναι ερώτηση παγίδα. Οι πιο ωραίες γυναίκες είναι Σλάβες και οι πιο θερμές οι Λατίνες. 

 

Ακούστε όσα είπε στον KavalaNews 102.8: