Καθησυχαστικός για τη σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται στη Χαλκιδική μετά το σεισμό 5,4 της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (δες ΕΔΩ) ήταν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας

 

«Ασφαλείς εκτιμήσεις δεν μπορούν να γίνουν. Ούτε πρόγνωση των σεισμών. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι η εκτίμηση με βάση τα εξελισσόμενα γεγονότα. Θεωρούμε ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά. Δεν θα υπάρξει περαιτέρω διαδικασία και σεισμική δραστηριότητα», λέει ο Ευθύμης Λέκκας στον KavalaNews 102,8

 

Ερωτηθείς γιατί οι σεισμοί δεν έγιναν αισθητοί στο κέντρο της Καβάλας απαντά πως οφείλεται στη βραχώδη μορφολογία του εδάφους της πόλης.

 

"Οι κατασκευές που είναι θεμελιωμένες σε βραχώδεις σχηματισμούς αντιλαμβάνονται πιο έντονα τους κοντινούς, ενώ οι χαλαροί σχηματισμοί αντιλαμβάνονται πιο πολύ τους μακρινούς σεισμούς, αυτοί είναι που ταλαιπωρούν τα κτίρια", λέει ο κ. Λέκκας.

 

Σεισμός μέχρι και 7 ρίχτερ

 

Για το ρήγμα Καβάλας – Ξάνθης – Κομοτηνής είπε ότι δεν επηρεάζεται από αυτόν τον σεισμό ενώ σημείωσε ότι: «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα εμφανιστεί σεισμός σε αυτό το ρήγμα». 

 

"Αυτό το ρήγμα έδωσε σεισμό πριν 150-200 χρόνια αλλά μπορεί να δώσει μέχρι και 7 ρίχτερ αν ενεργοποιηθεί όλο. Δεν ενεργοποιείται όμως σε όλο το μήκος αλλά σε ορισμένα τμήματα». 

 

 

Ακούστε όσα είπε στον KavalaNews 102.8: