«Από τον Ιούλιο του 2019 παρακολουθούμε δυστυχώς μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια μεθοδευμένη και ωμή παρέμβαση, με μόνο στόχο να φιμωθεί η φωνή των αντιπολιτευτικών παρατάξεων σε Δήμους και Περιφέρειες», αναφέρει η Δημοτική Θασιακή Κίνηση Πάμε Μαζί

 

Αναλυτικά

 

«Αυτό έγινε φανερό για άλλη μία φορά από τις τελευταίες κυβερνητικές ρυθμίσεις για τις πρόσφατες δημαιρεσίες των ΟΤΑ. Η μείωση της αντιπροσώπευσης των μελών της αντιπολίτευσης στις επιτροπές των Δήμων και των Περιφερειών (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) δείχνει ξεκάθαρα την ιδιοκτησιακή αντίληψη της κυβέρνησης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

 

Με νομοθετικές παρεμβάσεις η κυβέρνηση φρόντισε να εμποδίσει τη δημοκρατική συμμετοχή όλων των παρατάξεων στη λειτουργία των οργάνων της Αυτοδιοίκησης με αποκλειστικό σκοπό να σιγήσει τις φωνές κριτικής, να λογοκρίνει την αντίθετη άποψη. 

 

Θύμα αυτών των αντιδημοκρατικών κυβερνητικών παρεμβάσεων υπήρξε και η Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί, που μολονότι στις δημοτικές εκλογές του 2019 έλαβε το 8,5% του εκλογικού σώματος της Θάσου, δεν μπορεί να συμμετέχει εντούτοις στις δυο καθοριστικές για τη λειτουργία του Δήμου Επιτροπές!  

 

Εμείς πιστεύουμε ότι  ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να μένει αλώβητος από τις κομματικές ιδεοληψίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο σεβασμός όμως στη δημοκρατική νομιμότητα δεν συνάδει με τις μεθοδεύσεις των υπουργών Εσωτερικών εδώ και 2,5 χρόνια. 

 

Οι δυο πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες σειρά από τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία των ΟΤΑ κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, έρχονται να επιβεβαιώσουν πως μπροστά στο μικροκομματικό συμφέρον η κυβέρνηση δεν διστάζει να καταπατήσει ακόμα και το Σύνταγμα.

 

Στη λειτουργία όμως της Δημοκρατίας προεξάρχοντα ρόλο έχει η κατοχύρωση της μειοψηφίας. Οι δημοκρατικές φωνές μέσα στους Δήμους και στις Περιφέρειες πρέπει να παραμείνουν δυνατές, όσο και αν ενοχλούν την εκάστοτε εξουσία. 

 

Συνεπώς πιστεύουμε ότι ο λαός γνωρίζοντας καλά ποια είναι η πραγματικότητα, θα φροντίσει σύντομα οι κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις στην Αυτοδιοίκηση να αποτελούν μόνο μια μελανή σελίδα στη δημοκρατική ιστορία της!»

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: 

 

Θεοδωρίδης Δημήτριος.

 

Παπαγεωργίου Ιωάννης.

 

(δελτίο Τύπου)