γράφει ο 

Κώστας Παπακοσμάς

Αυτή η αεροφωτογραφία της χιονισμένης πόλης μας την δεκαετία του 1950 ..έχει πολύ ενδιαφέρον να την ...αναλύσουμε σημείο – σημείο. Η παραλία είναι υπό διαμόρφωση.

 

Στο λιμάνι τα παλιά κτίρια. Η πλατεία Ελευθερίας με την προπολεμική της μορφή και κάτω αριστερά το μνημείο της μάνας του Μωχάμετ Άλη. Οι Βούλγαροι κατά την διάρκεια της κατοχής είχαν γκρεμίσει μια σειρά κτισμάτων που υπήρχαν μεταξύ της Εμπορικής Τράπεζας και των παλιών ψαράδικων έτσι η πλατεία απόκτησε “πρόσοψη” προς την θάλασσα.

 

Ήταν όμως μικρότερη από το σημερινό της μέγεθος , αφού στο νότιο μέρος της υπήρχε οδός Αμπάς Χιλμί που ένωνε την οδό Δοϊράνης με την ..απέναντι πλευρά . Η οδός αυτή μετονομάσθηκε (η Αμπάς Χιλμί) σε Κωστή Παλαμά και ξεκινούσε από την σημερινή πλατεία Κονσουλίδη.

 

Δεξιά , όπως βλέπουμε την φωτογραφία το μεγάλο οικόπεδο του “Φοίνικα” που χτίστηκε μεγάλη πολυκατοικία για τους δικαιούχους του ομώνυμου συνεταιρισμού που είχαν ζημιές κατά την διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής.

 

Στην φωτογραφία ήταν χώρος στάθμευσης υπεραστικών λεωφορείων. Πάμε και άλλο δεξιά και διακρίνουμε τον Δημοτικό κήπο , την στρατιωτική λέσχη αλλά και το κτίριο του Ι.Κ.Α. Φυσικά η Ροδόπη και το κτίριο όπου στεγάζονταν το Δημοτικό μαιευτήριο.

 

Επιβλητικές οι Καπναποθήκες . Το κτήριο του Ο.Τ.Ε. με λιγότερο όροφο από ότι σήμερα αλλά και οι ..οροφές της Μεγάλης Λέσχης του Παρθεναγωγείου (Δημοτικό Σχολείο Δημαρχίας) και του Μεγάρου Τόκου.

 

Την φωτογραφία .. εντόπισα στην σελίδα του facebook “Καβάλα χθες και σήμερα” με δημοσίευση την 22η Αυγούστου 2015 από τον Vasili Porgiazi