Σε αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου, ώστε να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση διενέργειας επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε στις 16-12-2021, εντός των χερσαίων εγκαταστάσεων της ENERGEAN OIL & GAS SA στην περιοχή της Ν. Καρβάλης Καβάλας. 

 

Όπως σημειώνει η κ. Ελευθεριάδου η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την υιοθέτηση από τη μεριά της διοίκησης της εταιρείας προγράμματος εθελουσίας και τις δημόσιες (ψευδέστατες, σύμφωνα με τους εργαζόμενους) καταγγελίες σχετικά με τη μη διασφάλιση ασφάλειας λειτουργίας του εργοστασίου λόγω των κινητοποιήσεων του Σωματείου Εργαζομένων, επέβαλαν τη διενέργεια επιθεώρησης για τη διαπίστωση των επιπέδων ασφαλείας των εγκαταστάσεων, ενέργεια που έτσι κι αλλιώς ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή από τους ίδιους τους εργαζόμενους. 

 

Η βουλευτής συμπληρώνει ότι, η εξαγωγή συμπερασμάτων για την πιθανή υπαιτιότητα των εμπλεκομένων είναι κρίσιμη, καθώς οι διαρροές και τα δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού Τύπου αφήνουν υπονοούμενα για το ρόλο των εργαζομένων στη μη ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. 

 

Η κ. Ελευθεριάδου, αναφέρεται σε μία σειρά ζητημάτων που, σύμφωνα με διαρροές, καταγράφονται στην Έκθεση και κρίνονται ως εξαιρετικά σοβαρά για την ασφάλεια των ζωών των εργαζομένων και των πολιτών της Καβάλας. 

 

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων επισημαίνει:

 

►στα προβλήματα λειτουργίας του Αφαλατωτή όξινου Αργού Πετρελαίου, 
►στη διάβρωση στον υποβρύχιο αγωγό μεταφοράς αργού πετρελαίου λόγω της διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τα Λιπάσματα Καβάλας, 
►στην μη τήρηση των κανόνων ασφαλούς λειτουργίας στους θαλάμους ελέγχου, λόγω της διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας την παράκαμψη  των διακοπτών υψηλής στάθμης και πίεσης του διαχωριστή χαμηλής πίεσης, 
►στη μείωση δυνατότητας πυρόσβεσης λόγω της μη λειτουργίας της ηλεκτροκίνητης αντλίας διατήρησης πίεσης στο δίκτυο πυρασφάλειας και,
►στην αποκάλυψη του αγωγού φυσικού αερίου λόγω της κακοκαιρίας και η μη συντήρησή του.

 

Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έκθεσης είναι η μόνη διαυγής οδός για την ενημέρωση των πολιτών, εν αντιθέσει με τις διαρροές σε μερίδα του τοπικού Τύπου. 

 

 

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

 

Θέμα: Έκθεση διενέργειας επιθεώρησης στις 16-12-2021 εντός των χερσαίων εγκαταστάσεων της ENERGEAN OIL & GAS SA στην περιοχή της Ν. Καρβάλης Καβάλας

 

Κ. Υπουργέ,

Στις 16 Δεκεμβρίου 2021 διενεργήθηκε επιθεώρηση του κλιμακίου Δ/νσης Υδρογονανθράκων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Energean Oil & Gas SA στη Νέα Καρβάλη Καβάλας. Η διαμορφωθείσα κατάσταση με την υιοθέτηση από τη μεριά της διοίκησης της εταιρείας προγράμματος εθελουσίας και τις δημόσιες (ψευδέστατες, σύμφωνα με τους εργαζόμενους) καταγγελίες σχετικά με τη μη διασφάλιση ασφάλειας λειτουργίας του εργοστασίου λόγω των κινητοποιήσεων του Σωματείου Εργαζομένων, επέβαλαν τη διενέργεια επιθεώρησης για τη διαπίστωση των επιπέδων ασφαλείας των εγκαταστάσεων, ενέργεια που έτσι κι αλλιώς ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή από τους ίδιους τους εργαζόμενους. 

 

Η σημασία της δημοσίευσης των συμπερασμάτων της έκθεσης του κλιμακίου και η αναφορά σε τυχόν κενά στην ασφαλή λειτουργία των χερσαίων εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και η εξαγωγή συμπερασμάτων για την πιθανή υπαιτιότητα των εμπλεκομένων, είναι μεγάλη για την κοινωνία της Καβάλας και τους ίδιους τους εργαζόμενους. 

 

Για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση έχουν διατυπωθεί δημόσια σοβαρά ερωτήματα περί προβλημάτων στη λειτουργία του Αφαλατωτή όξινου Αργού Πετρελαίου, στο Διαχωριστή Χαμηλής Πίεσης, στη διάβρωση στον υποβρύχιο αγωγό μεταφοράς αργού πετρελαίου λόγω της διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τα Λιπάσματα Καβάλας, στη Σφαίρα αποθήκευσης αργού εκτός προδιαγραφών, στη Μονάδα επεξεργασίας όξινου αερίου, στη Δεξαμενή Αποθήκευσης Έρματος.

 

Όπως επίσης υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την τήρηση των κανόνων ασφαλούς λειτουργίας στους θαλάμους ελέγχου, λόγω της διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας την παράκαμψη  των διακοπτών υψηλής στάθμης και πίεσης του διαχωριστή χαμηλής πίεσης, τημείωση δυνατότητας πυρόσβεσης λόγω της μη λειτουργίας της ηλεκτροκίνητης αντλίας διατήρησης πίεσης στο δίκτυο πυρασφάλειας και την αποκάλυψη του αγωγού φυσικού αερίου λόγω της κακοκαιρίας και η μη συντήρησή του. 

 

Λόγω της κρισιμότητας όλων των ανωτέρω θεμάτων αιτούμαι σύμφωνα με το άρ.133 του Κανονισμού της Βουλής την κατάθεση της έκθεσης επιθεώρησης του κλιμακίου της Δ/νσης Υδρογονανθράκων του Υπουργείου σας.

 

Η αιτούσα βουλέυτρια 

Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου