Σε επίσχεση εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022, 197 εργαζόμενοι στα Πετρέλαια της Καβάλας μετά το εξώδικο κατά της εταιρείας που κατέθεσαν το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου.

 

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας: ​

 

"Από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα η ENERGEAN  έχει επιδοθεί σε μία σειρά εργοδοτικών αυθαιρεσιών και σε μία προσπάθεια να μεταφέρει το βάρος των εσφαλμένων επιχειρηματικών επιλογών της στους εργαζόμενους.

 

Εμείς έως και σήμερα έχουμε στηρίξει την εταιρία δεχόμενοι μειώσεις στους μισθούς μας, πάγωμα του ασφαλιστικού προγράμματος το 2015, μείωση θέσεων εργασίας χειριστών, απλήρωτες υπερωρίες για τα έτη 2015 έως 2018 και για το έτος 2020 και άλλες πολλές παραχωρήσεις, τις οποίες η εργοδοσία αποδεικνύεται ότι ουδέποτε εκτίμησε.  

 

Τους τελευταίους μήνες όμως η κατάσταση έχει φτάσει σε ακραίο σημείο και πλέον δεν διακυβεύονται μόνο τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα από τις επιχειρηματικές επιλογές της εργοδοσίας αλλά και η ίδια η σωματική μας ακεραιότητα. 

 

Με την επίκληση και πάλι δήθεν οικονομικών δυσχερειών, παρά το ότι η ENERGEAN εξασφάλισε κρατική ενίσχυση, ήτοι δάνειο 100.000.000 ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δεν διστάζει να αφήσει κενές πάγιες και καίριες θέσεις εντός των εγκαταστάσεων, παραβιάζοντας το ισχύον οργανόγραμμα, τον κανονισμό εργασίας, το σχέδιο αντιμετώπισης απρόοπτων περιστατικών των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, πυρόσβεσης και θαλάσσιας ρύπανσης ενώ δεν φρόντισε να γίνει εγκαίρως ο έλεγχος ασφαλών συνθηκών SEVESO, o οποίος έχει να διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες από το 2019!!!!

 

Τα ανωτέρω γεγονότα καταγγείλαμε επανειλημμένα με κάθε τρόπο και προς κάθε αρμόδια υπηρεσία ενώ ταυτόχρονα ζητούσαμε από την εργοδοσία να αρχίσουν καλόπιστες και ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ μας για να βρεθεί λύση προς το συμφέρον όλων. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε… 

 

Έτσι μετά την βίαιη διακοπή της ασφαλούς περιφρούρησης των εγκαταστάσεων από εμάς τους εργαζόμενους και την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, η οποία συνεχίζει να εμμένει στις εγκληματικές αποφάσεις της αναγκαζόμαστε να προβούμε στο δικαίωμα που μας παρέχει ο Νόμος, ήτοι στην επίσχεση της εργασίας μας από 1-1-2022.

 

Δυστυχώς η εργοδοσία δεν μας άφησε άλλη επιλογή καθώς εντός των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων του Πρίνου, όπου παρέχουμε την εργασία μας, δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να εξασφαλίζεται η ζωή και η υγεία μας και επαπειλείται η προσωπική μας ασφάλεια.

 

Ευελπιστούμε ότι η εργοδοσία θα  συμμορφωθεί σύντομα με τις επιταγές του Νόμου, του Κανονισμού Εργασίας, του Σχεδίου Αντιμετώπισης Απρόοπτων Περιστατικών των Χερσαίων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων και του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης Πυρόσβεσης και Θαλάσσιας Ρύπανσης ώστε να μπορέσουμε όλοι μας να επιστρέψουμε στην εργασία μας, η οποία είναι το μοναδικό μέσο βιοπορισμού μας, και ο Πρίνος να επιστρέψει  στην κανονικότητα". 

 

για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος    Ο Γεν. Γραμματέας

 

Μ. Κελαϊδάκης            Στ. Τσάγκας

 

(δελτίο Τύπου)