«Οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας στέκονται απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας στα δικαιώματά τους και την ένταση της κρατικής βίας. Σε κίνδυνο βρίσκεται η ασφάλεια των εργαζομένων των εγκαταστάσεων της περιοχής και του περιβάλλοντος».

 

Τα παραπάνω αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ που καταθέτουν σχετική ερώτηση στη Βουλή στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα

 

Αναλυτικά η ερώτηση των Λεωνίδα Στολτίδη και Γιάννη Δελλή

 

«Η «ENERGEAN OIL & GAS - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ» που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, με πρόσχημα τις «δυσμενείς οικονομικές συνθήκες» προχωρά στην υλοποίηση «προγράμματος αναδιάρθρωσης» με στόχο τη μείωση του επονομαζόμενου «εργασιακού κόστους» επιδιώκοντας να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τα όποια εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων. Για αυτό επιδίωξε να προχωρήσει σε απολύσεις που τις βάφτισε «εθελούσιες παραιτήσεις» με διακηρυγμένο στόχο την αντικατάσταση των παλιότερων και έμπειρων εξειδικευμένων εργατών με νέους ευέλικτους και φτηνούς.

 

Λόγος γίνεται για μια εταιρία που πρόσφατα η βουλή ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη δανειοδότησή της συγκεκριμένης εταιρίας, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 90% επί δανείου ποσού 90,5 εκατ. ευρώ, το οποίο πρόκειται να συνάψει η εν λόγω εταιρεία με εμπορικές τράπεζες, καθώς και δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος, κατόπιν συμφωνίας με την ΕΕ.

 

Οι εργαζόμενοι δίνουν τους τελευταίους μήνες το δικό τους αγώνα και αντιτίθενται στο «σχέδιο εργoλαβοποίησης του Πρίνου» όπως εύστοχα έχουν χαρακτηρίσει το περιβόητο «σχέδιο αναδιάρθρωσης» της εταιρίας. 

 

Η Energean αφού είδε τα σχέδια της να βρίσκουν σθεναρή αντίσταση από τους εργαζόμενους και το πρόγραμμα «εθελούσιων παραιτήσεων» ουσιαστικά να ναυαγεί, συνέχισε απρόσκοπτα τη λειτουργία του εργοστασίου μέχρι το προγραμματισμένο για το Σεπτέμβρη shutdown για τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης, το οποίο και εκμεταλλεύτηκε για να διακόψει απότομα τη λειτουργία βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του εργοστασίου, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

 

Κλιμάκωσε μάλιστα την επίθεση με μηνύσεις, απολύσεις, πειθαρχικές διώξεις σε μέλη του ΔΣ του σωματείου, ενώ παράλληλα έχει ανακοινώσει στους εργαζόμενους 70 – 75 διαθεσιμότητες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα εργάζονται ανάλογα με τη βάρδια και την ειδικότητά τους, άλλοι 10 μέρες, και άλλοι 15 ή 20 και μόνο ένα μικρό ποσοστό εργαζομένων που θα είναι προσωπικό ασφαλείας θα δουλεύει κανονικά.

 

Παράλληλα τους έστειλε «προσωπικές» εκβιαστικές επιστολές με τις οποίες καλεί τους εργαζόμενους να αποκοπούν από το σωματείο τους, να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις τους. 

 

Την Πέμπτη 9/12/2021 οι εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι και με την κρατική βία και καταστολή. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, δεκάδες αστυνομικοί, ασφαλίτες καθώς και μπράβοι ιδιωτικής εταιρίας σεκιούριτι επιχείρησαν με εντολές της εργοδοσίας και της κυβέρνησης να καταστείλουν την κινητοποίηση των εργαζομένων. Η αποφασιστική στάση τους και η έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξη εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων ανέτρεψε τα σχέδια αυτά. 

 

Απέναντι σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι απαντούν με κλιμάκωση του αγώνα τους και καταγγέλλουν πως οι κίνδυνοι για ατύχημα μεγαλώνουν αφού  «η εταιρεία αγνοώντας παντελώς το πώς λειτουργεί ο Πρίνος μπερδεύει το προσωπικό φύλαξης με το προσωπικό ασφαλείας και διακινδυνεύει όχι μόνο τις δικές μας ζωές, για τις οποίες δεν δίνει «δεκάρα» αλλά και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής».

 

Όπως μάλιστα αναφέρουν σε πρόσφατη εξώδικη επιστολή τους προς την εταιρεία «Με την παρούσα σας κάνουμε για ακόμη μία φορά έκκληση να ξανατροφοδοτήσετε το εργοστάσιο με φυσικό αέριο, ώστε να προχωρήσουμε σε γλύκανση και επαναφορά της παρουσίας του H2S στο 5%. Διαφορετικά σας καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνους για όποιο ατύχημα συμβεί.

 

Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι εγκαταστάσεις είναι γεμάτες με ορυκτό πετρέλαιο και υδρόθειο, του οποίου η επεξεργασία σταμάτησε με δική σας εντολή. Γιατί γνωρίζετε ότι η λειτουργία του εργοστασίου πραγματοποιείται με 5% H2S ενώ σήμερα τα δοχεία και οι αγωγοί περιέχουν 48% H2S θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο τις εγκαταστάσεις, το περιβάλλον και τις ζωές των εργαζομένων».

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει ώστε:

 

•          Να ακυρωθούν οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες και η εκ περιτροπής εργασία.

 

•          Να πάψουν οι μηνύσεις και οι πειθαρχικές διώξεις, να σταματήσει κάθε μορφή τρομοκράτησης και κρατικής καταστολής.

 

•          Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία του εργοστασίου» 

 

Οι Βουλευτές

 

Δελής Γιάννης

 

Στολτίδης Λεωνίδας