Αναλυτικές οδηγίες για την τρίτη δόση εμβολιασμού (αναμνηστική) κατά του κορωνοϊού εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα στην αναμνηστική δόση.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

- Για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από 6 μήνες.

 

- Για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.

 

- Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.

 

- Για τον προγραμματισμό του ραντεβού για την αναμνηστική δόση, ακολουθείται η ίδια διαδικασία που ακολουθήσατε για την πρώτη και την δεύτερη δόση.

 

Αναμνηστική δόση και νόσηση 

 

Όσον αφορά την αναμνηστική δόση για τους νοσήσαντες, η Επιτροπή παραθέτει αναλυτικά και τις 5 πιθανές περιπτώσεις:

 

Περίπτωση 1η

 

Νόσηση πριν τον εμβολιασμό – 1 δόση εμβολίου J&J – Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 6 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna

 

Περίπτωση 2η

 

Νόσηση πριν τον εμβολιασμό – Εμβολιασμός με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca – Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 6 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

 

Περίπτωση 3η

 

1η δόση με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca – Νόσηση μετά την 1η δόση εμβολιασμού – Συστήνεται εμβολιασμός 3 – 6 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού – Αναμνηστική δόση συστήνεται 6 μήνες μετά από τη 2η δόση με 1 δόση Pfizer ή Moderna μισή δόση

 

Περίπτωση 4η

 

Ολοκλήρωση εμβολιασμού με J&J – Νόσηση μετά τον εμβολιασμό – Συστήνεται εμβολιασμός 6 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J

 

Περίπτωση 5η

 

Ολοκλήρωση εμβολιασμού με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca – Νόσηση μετά τον εμβολιασμό – Συστήνεται εμβολιασμός 6 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.