«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο επτά μεταναστών και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων οχτώ (δες ΕΔΩ) στο τροχαίο δυστύχημα  που συνέβη ξημερώματα Παρασκευής 19 Νοεμβρίου στα πλευρικά διόδια του Ιάσμου», αναφέρει σε ανακοίνωση του. 

 

Αναλυτικά: 

 

«Το νέο θλιβερό γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η επικίνδυνη και εγκληματική πολιτική του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, των επαναπροωθήσεων και της άγριας καταστολής, μετατρέπουν την Ελλάδα σε φυλακή ή τάφο των ξεριζωμένων.

 

Είναι μεγάλη η ευθύνη της σημερινής αλλά και των  προηγούμενων  Κυβερνήσεων που στηρίζουν και εφαρμόζουν τους Κανονισμούς του Δουβλίνου και την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τους πρόσφυγες που τους οδηγεί στο απάνθρωπο δίλημμα, να εγκλωβιστούν για χρόνια στην Ελλάδα, ή να εναποθέσουν τις τύχες τους στα διάφορα κυκλώματα διακινητών που τους εκμεταλλεύονται σε στεριά ή θάλασσα με τέτοιες τραγικές συνέπειες.

 

Ο λαός της χώρας μας, έχει τον πόνο της προσφυγιάς και της ξενιτιάς χαραγμένο στην ιστορία του. Δεν πρέπει να επιτρέψει την βάρβαρη πολιτική των Ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες. Χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη σε όλους αυτούς που  στηρίζουν και χρηματοδοτούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΕΕ και τις επεμβάσεις τους σε Μέση Ανατολή, Αφρική και αλλού, που δολοφονούν και ξεριζώνουν ολόκληρους λαούς από τον τόπο τους και την ίδια ώρα στοχοποιούν τα θύματά τους σαν εγκληματίες επειδή αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον.

 

Καταδικάζουμε τη συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις αμερικανοτοϊκές βάσεις που έχουν γεμίσει την Ελλάδα και απαιτούμε:

 

- Την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο. Διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους για αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, χωρίς επαναπροωθήσεις, απελάσεις και υπερδομές – φυλακές.

 

- Να τους παρέχονται ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν, να ταξιδεύουν ως εκεί με ευθύνη του κράτους και της ΕΕ και να υποβάλλουν εκεί την αίτηση ασύλου.

 

- Να καταργηθούν οι συμφωνίες του Δουβλίνου και η Κοινή Δήλωση με την Τουρκία που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

 

- Την κατάργηση του πλαισίου που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες σε Ελλάδα και Τουρκία σύμφωνα με τις εντολές και τα θέλω της ΕΕ. 

 

Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ. Καμία διευκόλυνση στους μακελάρηδες των λαών. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις»