Η πανδημική κρίση, οι εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου στην Καβάλα την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου. 

 

Ο Σωκράτης Φάμελλος, συνοδευόμενος από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καβάλας, Τάνια Ελευθεριάδου και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. 

 

Λεπτομέρειες για την επίσκεψη αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου και η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: 

 

Αρχικώς, συναντηθήκαμε με τους εργαζόμενους της Energean Oil and Gas, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους απέναντι στα σχέδια της εργοδοσίας για μαζικές απολύσεις και ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Εκφράσαμε, για μία ακόμα φορά, τη στήριξή μας στον αγώνα τους και στα δίκαια αιτήματά τους, ενώ παράλληλα αναφερθήκαμε στη χρηματοδότηση από την ΕΕ, η οποία, εκτός των άλλων, θέτει ως κύριο στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις σοβαρές ελλείψεις ασφαλείας που έθεσαν σε κίνδυνο τη λειτουργία του εργοστασίου κατά το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη της εταιρείας.

 

 

Στη συνέχεια, συναντήσαμε τον πρόεδρο της κοινότητας Χαλκερού Σάββα Χατζηβασιλειάδη, κατοίκους της περιοχής και απολυμένους της βιομηχανίας Λιπασμάτων, με τους οποίους συζητήσαμε το τεράστιο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλεί η λειτουργία της βιομηχανίας, την ελεύθερη απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων και παραπροϊόντων, αλλά και τα σοβαρά ερωτήματα ασφάλειας και επικινδυνότητας με παραβίαση της Οδηγίας Seveso από την επιχείρηση. Τονίσαμε ότι είναι απαράδεκτο να λειτουργεί μια βαριά χημική βιομηχανία μόνο με εργολαβικούς εργαζομένους και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

 

Τέλος, αναφερθήκαμε στις μεγάλες καθυστερήσεις και στην ελλιπή άσκηση καθηκόντων από τους ελεγκτικούς φορείς, την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και τις δικαστικές αρχές σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές σχετικά την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τη λειτουργία του εργοστασίου, κατάσταση η οποία επιδεινώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια.

 

Επισκεφτήκαμε, τον δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη, με τον οποίο συμφωνήσαμε ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους επιβαρύνει υπέρμετρα του δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Αναφερθήκαμε στις εξελίξεις στο εργοστάσιο Πετρελαίων και στο εργοστάσιο Λιπασμάτων, συμφωνώντας ότι η όποια επιδίωξη κέρδους από τους επιχειρηματίες δεν μπορεί να καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων, ειδικά αυτών που με αυτοθυσία κράτησαν όρθια τα εργοστάσια. Ακόμα, συζητήσαμε διεξοδικά τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου της δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Επισημάναμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και το σχεδιασμό του έργου. Συζητήσαμε, τέλος, τα προβλήματα που εμφανίζονται στη διαδικασία ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων.

 

 

Η έξαρση της πανδημικής κρίσης στη βόρεια Ελλάδα και η ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης ήταν η αφορμή για την επίσκεψή μας στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου συναντηθήκαμε με τον διοικητή του ιδρύματος Ντίνο Κλειτσιώτη, ενώ παράλληλα ακούσαμε τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Οι 230 κενές θέσεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, οι ελάχιστοι γιατροί που απασχολούνται στα ΤΕΠ, η έλλειψη προσωπικού ικανού να στελεχώσει περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, η επαναφορά του μοντέλου του εργολάβου στον τομέα της καθαριότητας ήταν μερικά από το ζητήματα στα οποία επικεντρωθήκαμε. 

 

Τονίσαμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις, την παροχή οικονομικών κινήτρων για την παραμονή των γιατρών και των νοσηλευτών στα νοσοκομεία, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την επιστροφή των εργαζόμενων που βρίσκονται σε αναστολή με τη διενέργεια δύο rapid test την εβδομάδα. Αυτό που μας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση εν μέσω της υγειονομικής κρίσης επιδιώκει μέσω της αλλαγής του οργανισμού του νοσοκομείου να συγχωνεύσει κλινικές, άρα να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το Νοσοκομείο Καβάλας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της περιοχής μας.

 

 

Τέλος, συμμετείχαμε σε σύσκεψη στα γραφεία της ΟΕΒΕ με τον επαγγελματικό – βιοτεχνικό – εμπορικό κόσμο της Καβάλας, συζητώντας τις επιπτώσεις της αύξησης του κόστους ενέργειας, καθώς και την στοχοποίηση της εστίασης και του εμπορίου από τα μέτρα της κυβέρνησης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του εμπορικού και βιοτεχνικού κόσμου, της εστίασης, των καφεζυθοπωλών και των επαγγελματιών υδραυλικών και ηλεκτρολόγων.