Το ζήτημα της «εξαφάνισης» ασυνόδευτων προσφυγόπουλων θέτουν, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, έπειτα από πρωτοβουλία της βουλευτή Καβάλας, Τάνιας Ελευθεριάδου, 31 βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων προσφυγόπουλων διαβιεί σε άτυπες ή επισφαλείς συνθήκες και κάποιες φορές ο τόπος διαμονής τους είναι άγνωστος. Από στοιχεία που παραθέτει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) καθώς και το ρεπορτάζ του διεθνούς δημοσιογραφικού δικτύου Lost in Europe, το ποσοστό των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που διαμένουν σε επισφαλείς συνθήκες αγγίζει το 23%, ενώ στο διάστημα 2018-2020 έχουν «εξαφανιστεί» από τα ευρωπαϊκά κέντρα υποδοχής 18.292 ανήλικοι. 

 

Η απάντηση του Υπουργείου σε προηγούμενη σχετική ερώτηση βουλευτών/τριων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς σημείωνε ότι μέχρι τις 9.9.2020 δεν είχαν εντοπιστεί 753 προσφυγόπουλα, με τον αριθμό πάντως να φθίνει στις 15/8/2021 τους 523. Όμως, από τις 15/9/2021 η συγκεκριμένη κατηγορία απουσιάζει από τους πίνακες του ΕΚΚΑ. Άλλωστε, κάτι τέτοιο είχε «προφητικά» δηλώσει η κ. Βούλτεψη, η οποία στις 14/7/2021 ψευδώς ανέφερε ότι δεν υπάρχει ασυνόδευτός ανήλικος εκτός προστατευτικού πλαισίου, κάτι που τελικά «επετεύχθη με μαγικό τρόπο» δύο μήνες αργότερα, «εξαφανίζοντας» τα στοιχεία από τον ΕΚΚΑ.

 

Αξίζει να τονισθεί ότι η  υλοποίηση του θεσμού  του Επιτρόπου Ασυνόδευτων Ανηλίκων, ο οποίος καθιερώθηκε με το νόμος 4554/2018, εδώ και τρία χρόνια και παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί όλες οι εφαρμοστικές Υπουργικές Αποφάσεις, δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Όπως τονίζουν οι βουλευτές/τριες, αν λειτουργούσε ο θεσμός, θα υπήρχε υπεύθυνος για κάθε ασυνόδευτο παιδί καταγεγραμμένο στην ελληνική επικράτεια. 

 

Επιπρόσθετα, σημειώνουν ότι στις 23 Αυγούστου έληξε και δεν ανανεώθηκε η προσωρινή συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου και γνωστής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που είχε αναλάβει προσωρινά την ευθύνη, η οποία παρέδωσε στο ΕΚΚΑ το σύνολο των υποθέσεων των 2404 παιδιών που χειριζόταν. Μέσα σε αυτές, περιλαμβάνονται εκατοντάδες ιδιαίτερα ευάλωτες περιπτώσεις και δεκάδες εκκρεμείς υποθέσεις.

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου καλείται να απαντήσει:

 

1) Πώς τοποθετείται επί των συμπερασμάτων της έρευνας του διεθνούς δημοσιογραφικού δικτύου Lost in Europe; Αληθεύει ότι από το 2019 έως και το 2020, αγνοείται η τύχη 1.390 προσφυγόπουλων, και  αν ναι, ποιος είναι ο ακριβής αριθμός μέχρι σήμερα, ήτοι πόσα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έως 18 ετών, εξαφανίστηκαν, πόσα από αυτά ήταν αγόρια και πόσα κορίτσια, τί ηλικία είχαν και πόσα έχουν βρεθεί;

 

2)Τον Φεβρουάριο του 2021, η κ. Αγαπηδάκη κατέθεσε υπόμνημα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για να ζητήσει την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών που προέκυπταν από δημοσιεύματα. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η καταγγελία της; 

 

3)Υπάρχει άλλη εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα και αν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται; 

 

4) Προτίθεται να εφαρμόσει τον Ν.4554/2018 για την επιτροπεία των ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην χώρα μας; 

 

5) Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων και για πόσα παιδιά η κάθε μία; Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τα παιδιά αυτά;

 

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τάνια Ελευθεριάδου

 

(δελτίο Τύπου)