Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου αναγγέλλεται με λύπη η εκδημία του συνταξιούχου ιερέως π. Παναγιώτου Ξανθοπούλου, πρώην εφημερίου του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καβάλας.

 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Ξανθόπουλος του Νικολάου γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1935 στην Καβάλα. Το 1961 νυμφεύθηκε την νοσηλεύτρια Χρυσούλα Τοροφία. Την 1-7-1962 χειροτονήθηκε Διάκονος και την 8-7-1962 Πρεσβύτερος απὸ τον μακαριστὸ Μητροπολίτη Ελευθε- ρουπόλεως κυρὸ Αμβρὀσιο.

 

Διορίσθηκε καὶ υπηρέτησε ως εφημέριος στον ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καβάλας μέχρι το 1977 και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ως εφ- ημέριος στον ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καβάλας από όπου και συνταξιοδοτήθηκε την 1-12-1999.

 

Ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Τὸ 1973 ο μακαριστός Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κυρὸς Αλέξανδρος τον ετοποθέτησε στη θέση του Γενικού Αρ- χιερατικού Επιτρόπου της ΙΜΦΝΘ, θέση την οποία κατείχε μέχρι την 31- 12-1980.

 

Ενδιαμέσως, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ωρίσθηκε Τοποτηρητής της χηρευούσης τότε Μητροπόλεως, μέχρι της ενθρονίσεως του Μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεα- πόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου.

 

Την 19-12-2012 τιμήθηκε με το χρυσό Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου της ΙΜΦΝΘ.

 

Ἀπεβίωσε τὴν ΤΕΤΑΡΤΗ 3η Νοεμβρίου 2021.

 

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την ΠΕΜΠΤΗ 4 Νοεμβρίου στις 10:30 το πρωΐ στον ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καβάλας, μετά από την Θεία Λειτουργία που θα προηγηθή ενώπιον του σεπτού σκηνώματος του θανόντος ιερέως και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα έκτακτα υγιειονομικά μέτρα χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Στεφάνου.

 

Η ταφή του μεταστάντος θα πραγματοποιηθή στο Κοιμητήριο των Κορυφών Φιλίππων.

 

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΥΕΙ.

 

(δελτίο Τύπου)