Το 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ ενταξιακής κουλτούρας “Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει”, φιλοξενείται σε εννέα (9) πόλεις για τρίτη χρονιά, συμπεριλαμβανομένου και του νησιού της Θάσου. 

 

Για εφέτος και λόγω της υφισταμένης Πανδημίας όλες οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν κανονικά με κατά το πλείστων δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ψηφιακή εποχή.

 

Καθημερινά, παρουσίαση χαρτογράφησης πολιτιστικών μονοπατιών από εννέα πόλεις με θέμα την Ελευθερία του χθες και του σήμερα με έμφαση στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. 

 

Ακολουθούν συναντήσεις Νεολαίας με θέμα την «Επαγγελματική Αποκατάσταση ΑμΕΑ και Ατόμων με Λιγότερες Ευκαιρίες».
 

Στο νησί της Θάσου η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα του Καλογερικού στο Λιμένα την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.30 όπου θα ομιλήσει διαδικτυακά ο εκπαιδευτικός και Διευθυντής του 2ουΔημοτικού Σχολείου Θάσου κ. Γεώργιος Καβάζης  περί της Ελληνικής Επανάστασης και της συμβολής της ευρύτερης περιοχής της Θάσου σε αυτήν. 

 

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση νεολαίας, υπό περιορισμένο αριθμό μαθητών και εκπαιδευτικών, όπου αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών θα ανταλλάξουν απόψεις με κύριο θέμα τη δημοκρατία και την ελευθερία με εφαλτήριο τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση καθώς και την ισότητα και κοινωνική αλληλεγγύη με στόχο τη διαμεσολάβηση σε διαλόγους νέων ΑμΕΑ, κοινωνικά ευπαθών και ευάλωτων και τυπικών.

 

Ομάδες ΝΕΟΛΑΙΑΣ προσκαλούνται  να εξερευνήσουν σημεία αναφοράς του νησιού της Θάσου σχετικά με την Ελευθερία: ειδικά χαρτο-γραφημένος χάρτης που δημιουργείται από τη σύμπραξη τοπικών φορέων θα παρουσιασθεί και θα γίνουν σχετικοί σχολιασμοί. 

 

Παράλληλα θα τεθούν θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης και αποκατάστασης των νέων:

(1) Ίσες ευκαιρίες στην Εκπαίδευση. ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;
(2) ΓΝΩΣΕΙΣ, ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΝΤΑ για τον επιτυχή προσανατολισμό. ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ "ΚΛΕΙΔΙ" κατά την άποψη των νέων μας;(3) Προσβασιμότητα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Άτομα με Λιγότερες Ευκαιρίες. ΥΠΑΡΧΕΙ;
(4) Η επόμενη μέρα μετά τη λήψη του πτυχίου - ΟΑΕΔ, Γραφεία Διασύνδεσης και Ευκαιρίες Πρακτικής Άσκησης. ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

 

...και άλλα θέματα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τα αιτήματα και τις προτάσεις των νέων εκ μέρους των φορέων που εκπροσωπούν.

 

Φετινές καινοτομίες είναι η πανευρωπαϊκή πιστοποίηση όλων των συμπραττόντων φορέων ενταγμένοι στο cities of learning project και εφαρμόζοντας σχετικό σύστημα badges για επιβράβευση των συμμετεχόντων καθώς και η σταθερή πλέον υποστήριξη του φεστιβάλ και από εθελοντές του εξωτερικού. Τέλος, μόλις πρόσφατα συμπεριλήφθηκε η δράση μεταξύ άλλων, ως ιδιαίτερα σημαντική για την κοινωνική της αξία από Ευρωπαϊκό φορέα πιστοποίησης δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης στον χώρο του αθλητισμού.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων

-Υποδομών και Μεταφορών

-Τουρισμού

-Μακεδονίας Θράκης

- Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού

-Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

Υποστήριξη: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

συμμετέχουν Εθελοντές από το πρόγραμμα European Solidarity Corps του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

 

Οι σχετικοί χαιρετισμοί επίτιμων προσώπων τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων διαμόρφωσης κοινωνικής πολιτικής θα γίνουν ψηφιακά, με αφετηριακό σημείο τοπωνύμιο που θα ορίσει ο Δήμος της Θάσου.

 

Υπεύθυνοι που θα αναλάβουν τον εξ αποστάσεως συντονισμό των συναντήσεων αυτών είναι ο Πανοσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Παντελεήμων Σάββας, υπεύθυνος του εν γένει πνευματικού έργου του νησιού, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και η κ. Αποστολία Καλούδη, καθηγήτρια μαθηματικός ειδικής αγωγής στο Γυμνάσιο Θάσου.