Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων φυσικού αερίου στην Καβάλα. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα έχουμε τις πρώτες συνδέσεις στην πόλη της Καβάλας. Αυτό δήλωσε στον KavalaNews 102.8 ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, ενώ μέσα στον Οκτώβριο αρχίζουν τα σκαψίματα. 

 

Η αφετηρία θα είναι η πόλη της Καβάλας: «Αυτό αφορά το αρχικό έργο. Η ανάπτυξη των δικτύων είναι μία δυναμική διαδικασία η οποία δεν τελειώνει. Όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίκτυα αναπτύσσονται για 30 χρόνια. 

 

Μέσα στον Οκτώβριο ο ανάδοχος οφείλει να ξεκινήσει εργασίες για το σκάψιμο της πόλης. Το γεωγραφικό ανάγλυφο της πόλης δημιουργεί δυσκολίες αλλά δεν είναι απαγορευτικό. Εμφανίζει κάποιες τεχνικές δυσκολίες αλλά όχι αδυναμία υλοποίησης» λέει ο κ. Τσάκας

 

»Το πρώτο κομμάτι που αφορά τα έργα που έχουμε ανακοινώσει και συχρηματοδούνται από εμας και την περιφέρεια ΑΜΘ αφορούν μέχρι το τέλος του 2023», επισημαίνει. 

 

Σύμφωνα με τον κ. Τσάκα η σύνδεση στην περιοχή του Χαλκερού, έργο το οποίο ολοκληρώνει ο ΔΕΣΦΑ, είναι στην τελευταία του φάση και έχει δώσει ημερομηνία ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2022. 

 

"Σκαψίματα χωρίς σημαντικά προβλήματα" 

 

Το έργα θα εκτελούνται από γειτονιά σε γειτονιά και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ τα σκαψίματα δεν θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην πόλη:

 

«Στην άκρη του δρόμου το χαντάκι δεν είναι αντίστοιχο με αυτά που γίνονται στην ύδρευση, ούτε όμως η λεπτή γραμμή της οπτική ίνας. Είναι κάτι το ενδιάμεσο. Θα υπάρχει όχληση αλλά δεν είναι κάτι που καθιστά την πόλη μη λειτουργική».

 

Ποιοι θα ωφελούνται 

 

«Βιομηχανίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ωφελούνται και οι τρεις κατηγορίες. Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα. Με όποια μεταβολή και αύξηση στις τιμές, το φυσικό αέριο παραμένει πιο οικονομικό από τα λοιπά συμβατικά καύσιμα», λέει ο κ. Τσάκας, ο οποίος επισημαίνει επίσης πως οι εργασίες δεν θα επηρεάσουν το έργο των οπιτκών ινών.

 

Άνοιξαν οι αιτήσεις 

 

Οι πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων έχει ήδη ανοίξει στο deda.gr, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ανοίξει και φυσικό κατάστημα στην Καβάλα.

 

Σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις ο κ. Τσάκας λέει πως: «εμείς φτάνουμε μέχρι και την μάντρα της πολυκατοικίας ή της μονοκατοικίας, τοποθετούμε τον ρυθμιστή και μετρητή και ο κάτοικος ή ο επαγγελματίας οφείλει να κάνει τις αλλαγές εσωτερικής εγκατάστασης. Δηλαδή ο πολίτης πρέπει να επιλέξει ποιος θα κάνει την εσωτερική αντικατάσταση και μετά να επιλέξει τον πάροχο

 

Οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες

 

«Εκτός από την ανάπτυξη των αγωγών με τους αναδόχους, η δημιουργία εσωτερικών εγκαταστάσεων, η τροφοδοσία με λέβητες και η συντήρηση δημιουργεί σε μία πόλη μία μικροοικονομία εκατομμυρίων». 

 

Επίσης, σε Δράμα, Ξάνθη και Κομοτηνή ήδη άρχισαν συνδέσεις, όπως και στις Σέρρες.

 

Ενημερωτικές καμπάνιες στην ΑΜΘ

 

Από τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου  έως και την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας και κλιμάκιο στελεχών της εταιρείας θα βρεθούν στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με στόχο την ενημέρωση πολιτών και φορέων για τα έργα κατασκευής υποδομών διανομής φυσικού αερίου (δες ΕΔΩ).

 

Ακούστε όσα δήλωσε στον KavalaNews 102.8 ο Μάριος Τσάκας