Τα «πυρά» τους στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη εξαπολύουν τόσο η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου, όσο και η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του Κινήματος Αλλαγής μετά την απάντηση του πρώτου από την Βουλή για το μέλλον του ΑΟΚ (δες ΕΔΩ). 

 

Η κ. Ελευθεροάδου κάνει λόγο για λανθασμένη ερμηνεία του νόμου, ενώ το ΚΙΝΑΛ ότι ο νέος αθλητικός νόμος της Νέας Δημοκρατίας δεν έγινε κατανοητός ούτε από τον ίδιο τον κ. Αυγενάκη. 

 

Η ανακοίνωση Ελευθεριάδου: 

 

«Μία νομικά λανθασμένη ερμηνεία και ένας ασαφής και ανεπαρκής νόμος του υφυπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, υπογράφουν την καταδίκη της ΠΑΕ ΑΟ Καβάλα σε υποβιβασμό στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τ. Ελευθεριάδου και αφού ξόδεψε τα 2/3 του χρόνου του για να αυτοθαυμαστεί σχετικά με πόσο καλός είναι ο νόμος που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, ο υφυπουργός ερμήνευσε λανθασμένα το Άρθρο 77Α του Ν. 2725/1999, «τιμωρώντας» με αυτό τον τρόπο μία ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα.  

 

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη : «Η διάταξη αυτή αφορά μόνον τις νεοσύστατες ΑΑΕ ή ΤΑΑ, οι οποίες προβιβάζονται στις επαγγελματικές κατηγορίες από τις ερασιτεχνικές. Αφορά δηλαδή τις ομάδες που την αγωνιστική περίοδο 2020-2021 αγωνίζονταν στην Γ’ Εθνική (ερασιτεχνική κατηγορία) και προβιβάστηκαν στη νέα SL2 (επαγγελματική κατηγορία). Η ΠΑΕ Καβάλα, όπως όλοι γνωρίζουμε, ως ήδη υφιστάμενη ΠΑΕ, δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία ομάδων».

 

Όμως, το σχετικά άρθρο που επικαλέστηκε αναφέρει τα εξής: «Αν πρόκειται για νεοσύστατη Α.Α.Ε. ή για νεοσύστατο Τ.Α.Α. λόγω προβιβασμού από ερασιτεχνική αγωνιστική κατηγορία ή για Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. που έχει προβιβασθεί από κατώτερη αγωνιστική κατηγορία, η αίτηση για τη χορήγηση του πιστοποιητικού της παρ. 3 υποβάλλεται τριάντα (30) τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων όποιας από τις διοργανώσεις του οικείου εθνικού πρωταθλήματος και κυπέλλου εκκινεί νωρίτερα.» 

 

Ας μας απαντήσει ο κ. Αυγενάκης ή οι νομικοί σύμβουλοι: που ακριβώς ορίζεται από το νόμο ότι η ομάδα που έχει περιθώριο 30 ημερών για την κατάθεση των απαραίτητων εγγραφών, θα πρέπει να προβιβάζεται από ερασιτεχνική κατηγορία; 

 

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, αγνοώντας το νόμο που ο ίδιος ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο του, αρνείται να προβεί στην οποιαδήποτε διευκρίνηση ή σε νομική παρέμβαση, η οποία θα αποσαφηνίζει ότι το εν λόγω άρθρο συνεχίζει να ισχύει και θα πρέπει να εφαρμόζεται. Σε κάθε περίπτωση, το αρμόδιο υπουργείο έπρεπε να είναι ξεκάθαρο σχετικά με την ισχύ του, ειδικά λόγω και της δημιουργίας νέας επαγγελματικής κατηγορίας.

 

Δυστυχώς, η Καβάλα πληρώνει την ανεπάρκεια του κ. Αυγενάκη. Μία ιστορική ομάδα, η οποία κέρδισε την άνοδο της εντός των αγωνιστικών χώρων, καταδικάζεται από έναν υφυπουργό που δεν γνωρίζει ούτε τους νόμους που ο ίδιος καταθέτει. Ο υποβιβασμός της Καβάλας και η μη συμμετοχή της στη Super League 2 φέρει τη σφραγίδα του Λευτέρη Αυγενάκη». 

 

Η ανακοίνωση της Ν.Ε. Καβάλας του ΚΙΝΑΛ: 

 

«Ο κ. Αυγενάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, ανέφερε πως η ομάδα της ΠΑΕ ΑΟ Καβάλας δεν δικαιούται την προθεσμία των 30 ημερών πριν την έναρξη του κυπέλλου ή του πρωταθλήματος καθώς με βάση την οικεία διάταξη –κατά την δική του εσφαλμένη κρίση-  την εν λόγω προθεσμία την δικαιούνται μόνο οι νεοσύστατες ομάδες.

 

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. 

 

Η εν λόγω διάταξη αναφέρει επί λέξη: 

 

«Αν πρόκειται για νεοσύστατη Α.Α.Ε. ή για νεοσύστατο Τ.Α.Α. λόγω προβιβασμού από ερασιτεχνική αγωνιστική κατηγορία ή για Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. που έχει προβιβασθεί από κατώτερη αγωνιστική κατηγορία, η αίτηση για τη χορήγηση του πιστοποιητικού της παρ. 3 υποβάλλεται τριάντα (30) τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων όποιας από τις διοργανώσεις του οικείου εθνικού πρωταθλήματος και κυπέλλου εκκινεί νωρίτερα.»

 

Γίνεται σαφές πως ο κ. Αυγενάκης απέκρυψε την αλήθεια, απευθυνόμενος από το βήμα της Βουλής προς όλους τους πολίτες της Καβάλας, καθώς έπεσε και ο ίδιος θύμα των ασαφειών που δημιούργησε ο δικός του Νόμος.

 

Η ομάδα της ΠΑΕ ΑΟ Καβάλας θα γίνει –δυστυχώς- ένα ακόμα θύμα της κακής διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τον κ. Αυγενάκη, αλλά και τους τοπικούς Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας».