Συνεδρίασε η Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα «Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί – Ευρωπαϊκές Εξελίξεις – Ελληνική Πραγματικότητα».

Στην τοποθέτηση της η βουλευτής Καβάλας του Σύριζα  Αλεξάνδρα Τσανάκα τόνισε ότι με την απόφαση της ΕΕ για την «δυνατότητα των κρατών να μη δεχτούν την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων υπό κάποιες προϋποθέσεις», ουσιαστικά  εισάγεται για πρώτη φορά και θεσμικά το δικαίωμα «διαπραγμάτευσης» πολυεθνικών με κράτη, με ανυπολόγιστες συνέπειες όσον αφορά  τα δικαιώματα, τις ελευθερίες των λαών  αλλά και τον κοινωνικό πλούτο.

 Είναι φανερό, υπογράμμισε η βουλευτής ότι οι εκπρόσωποι των νεοφιλελεύθερων κομμάτων που κυριαρχούν σήμερα στην ΕΕ , θυσιάζουν την υγεία των καταναλωτών, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, το μέλλον των αγροτών και της  γεωργίας στα πολυεθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων, ούτε το πρόβλημα της πείνας και της επισιτιστικής κρίσης προσπαθεί να λύσει, ούτε θα ανοίξει νέους δρόμους για τους μεσαίους και φτωχούς αγρότες

 

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης έχει ως εξής:

 

 

 

Θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα τμήμα της ομιλίας του κ.  Γεωργίου Μπάλια, Επίκουρου Καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών που ακούσαμε σε αυτή την αίθουσα στην προηγούμενη συνάντησή μας.

Η οδηγία για τα μεταλλαγμένα έρχεται σε αντίθεση με μια βασική αρχή του δικαίου της Ευρωπαϊκής ένωσης, την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών, μας είπε .

Η απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων, είναι μέτρο περιορισμού ή απαγόρευσης και επομένως μπορεί να απαγορευθεί, διότι θα θεωρηθεί ότι αντίκειται στα άρθρα 34 και 35 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λήψη τέτοιων μέτρων είναι επιτρεπτή, μόνο για λόγους που αναφέρονται στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου.

Ωστόσο με την οδηγία αυτή  δεν μπορεί να γίνει επίκληση τέτοιων λόγων, επομένως, η λήψη μέτρων κινδυνεύει να είναι παράνομη, καθώς παραβιάζει τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ε.Ε..

 Επίσης,  ο κ. Γ Μπάλιας  πιστεύει ότι   η νέα οδηγία δεν είναι συμβατή με τη νομοθεσία του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου, η οποία  δεν επιτρέπει παρεκκλίσεις σε σχέση με την ελευθερία των προϊόντων που πρέπει να κυκλοφορούν μεταξύ των κρατών μελών.

Άρα,  ουσιαστικά προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένο και για την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων ανοίγοντας την πόρτα του πλήρη ελέγχου της αγροτικής παραγωγής καθώς και της εμπορίας τροφίμων σε 5-6 πολυεθνικές καθώς και στα τοπικά τους παραρτήματα.

Η απόφαση της ΕΕ για «δυνατότητα των κρατών να μη δεχτούν την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων υπό κάποιες προϋποθέσεις», ουσιαστικά  εισάγει για πρώτη φορά και θεσμικά το δικαίωμα «διαπραγμάτευσης» πολυεθνικών με κράτη, με ανυπολόγιστες συνέπειες όσον αφορά  τα δικαιώματα, τις ελευθερίες των λαών  αλλά και τον κοινωνικό πλούτο.

 Είναι φανερό, για μένα, ότι οι εκπρόσωποι των νεοφιλελεύθερων κομμάτων που κυριαρχούν σήμερα στην ΕΕ , θυσιάζουν την υγεία των καταναλωτών, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, το μέλλον των αγροτών και της  γεωργίας στα πολυεθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων, ούτε το πρόβλημα της πείνας και της επισιτιστικής κρίσης προσπαθεί να λύσει, ούτε θα ανοίξει νέους δρόμους για τους μεσαίους και φτωχούς αγρότες.

 Το γεγονός εξάλλου, πως αρκετές δεκάδες χιλιάδες στη χώρα μας και πολλά δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο πεινάνε, ή υποσιτίζονται, δεν οφείλεται στην έλλειψη αγαθών, αλλά στην αρπαγή  του  παραγόμενου πλούτου, από μια μικρή ομάδα επιχειρήσεων.

Η ελεύθερη καλλιέργεια των μεταλλαγμένων, θα διευρύνει  την πρόσδεση της φτωχής και μεσαίας αγροτικής οικογένειας στις  πολυεθνικές εταιρείες που  μετατρέπουν τον σπόρο από κοινό πλουτοπαραγωγικό πόρο, σε ιδιοκτησία τους.

 Είναι προφανές, για μένα, πως ο έλεγχος της διατροφής και της αναπαραγωγής της ζωής, ουσιαστικά συνιστά έλεγχο στην ίδια τη ζωή του ανθρώπου. Είναι φανερό ότι όλοι εμείς εδώ,  έχουμε να δώσουμε έναν μεγάλο αγώνα . Αυτόν  ενάντια στα μεταλλαγμένα.

Αυτός  είναι ένας αγώνας για την ελευθερία και  τη ζωή.

Εφόσον δεν τα καταφέρουμε ,  η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων  θα δώσει τη χαριστική βολή στη βιοποικιλότητα, γκρεμίζοντας τα γενετικά «σύνορα», δημιουργώντας μια παγκοσμιοποιημένη ομογενοποιημένη τροφή .

Τελειώνοντας θα ήθελα να θέσω μερικές ερωτήσεις προς τον εκπρόσωπους  του ΕΦΕΤ,των Νέων Αγροτών και του ΓΕΩΤΕΕ

Ερώτηση  προς τον εκπρόσωπο του ΕΦΕΤ.

Υπάρχουν σήμερα   βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα  που χρησιμοποιούν τα μεταλλαγμένα για την παραγωγή των  προϊόντων τους; 

 1ερώτηση  προς τον αντιπρόσωπο ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΏΝ και τον εκπρόσωπο του ΓΕΩΤΕΕ

  1. Υπάρχουν σήμερα επιστήμονες  γεωπόνοι, γιατροί, βιολόγοι που  να σας στηρίζουν με τις γνώσεις τους  ώστε να ελαχιστοποιήσουμε στην πράξη ή και να μηδενίσουμε τη σπορά και παραγωγή  των μεταλλαγμένων τροφίμων;

Ερωτήσεις   προς τον αντιπρόσωπο ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΏΝ και τον εκπρόσωπο του ΓΕΩΤΕΕ

  1. Τι θα έπρεπε να κάνει η πολιτεία ώστε ο αγρότης να παραμείνει στον τόπο του,   να  καλλιεργεί και να παράγει αγροτικά προϊόντα μη μεταλλαγμένα ;
  2. Μπορείτε να μας πληροφορήσετε , εφόσον γνωρίζετε, πόση είναι η διαφορά κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων ανάμεσα στους μεταλλαγμένους σπόρους,  τα υβρίδια και τους παλιούς σπόρους;