Βότκα και τζιν με οινόπνευμα από την Καβάλα. Ποιος είναι ο Σύρος Ναουάφ Σαλάμεχ που θέλει να κατασκευάσει αποστακτήριο στην Βιομηχανική Περιοχή της Καβάλας; 

 

O Ναουάφ Σαλάμεχ είναι θαυμαστής του αρχαίου Ελληνικού Μακεδονικού Βασιλείου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο όμιλος οινοπνευματωδών ποτών Alexandrion, με έδρα τη Ρουμανία και παρουσία στην Ελλάδα, εκτός από τον τίτλο που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο, έχει ως λογότυπο τον Μακεδόνα στρατηλάτη.

 

Ο όμιλος οινοπνευματωδών ποτών Alexandrion, με έδρα τη Ρουμανία και παρουσία στην Ελλάδα, εκτός από τον τίτλο που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο, έχει ως λογότυπο τον Μακεδόνα στρατηλάτη. Δεν πρόκειται για τυχαία επιλογή: ο ιδρυτής της μεγαλύτερης στη Ρουμανία ποτοποιίας και μιας από τις μεγαλύτερες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Σύρος Ναουάφ Σαλάμεχ, είναι θαυμαστής του αρχαίου Ελληνικού Μακεδονικού Βασιλείου, ενώ έχει πραγματοποιήσει, πριν από πολλές δεκαετίες, τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα στην Ελλάδα. Σήμερα, ετοιμάζει την επόμενη κίνησή του –αποτελεί, όπως διαβεβαιώνουν όσοι γνωρίζουν τον 56χρονο επιχειρηματία, στρατηγικό, πλην ανεκπλήρωτο, στόχο πολλών ετών–, την κατασκευή ενός αποστακτηρίου στην Καβάλα, την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας που έχει συσχετιστεί με τον Μέγα Αλέξανδρο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για επένδυση που θα πραγματοποιηθεί στη βιομηχανική περιοχή Καβάλας, έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης (καθαρό οινόπνευμα) με ετήσια δυναμικότητα περίπου 30 εκατομμύρια λίτρα. Αυτού του είδους η αιθυλική αλκοόλη λαμβάνεται με απόσταξη ή με ώσμωση ύστερα από αλκοολική ζύμωση ζαχαρούχων και αμυλούχων γεωργικών προϊόντων, όπως τα ζαχαρότευτλα, η μελάσα, το καλαμπόκι ή το σιτάρι.

 

Πρόκειται, σε αντίθεση με τη συνθετική αιθυλική αλκοόλη –κατάλληλη μόνο για βιομηχανικές χρήσεις ή ως απολυμαντικό χεριών–, για ένα διαυγές απόσταγμα τουλάχιστον 95% αλκοολικών βαθμών, το οποίο, έχοντας απαλλαγεί από χημικά κατάλοιπα, χρησιμοποιείται ως συστατικό στα «λευκά» ποτά –τη βότκα, το τζιν και το ούζο– αλλά και από τη βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών. Η αύξηση, παγκοσμίως, της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών έχει ενισχύσει τη ζήτηση και για την καθαρή αιθυλική αλκοόλη, με την Ελλάδα να μην διαθέτει σύγχρονα αποστακτήρια και μονάδες παραγωγής της.

 

Με τα δεδομένα αυτά, ο Σύρος επιχειρηματίας θα επενδύσει, εκτός από τα 35 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην πρώτη φάση του έργου, συνολικά κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η μονάδα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023, ενώ κατά πάσα πιθανότητα το έργο θα ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Βασική, άλλωστε, προϋπόθεση προκειμένου ένα καινούργιο project (που δεν αποτελεί επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων) να χαρακτηριστεί στρατηγική επένδυση, βάσει του υπό διαβούλευση νέου καθεστώτος, είναι ο προϋπολογισμός του να είναι άνω των 20 εκατ. ευρώ.

 

Η μονάδα της Καβάλας υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει περίπου 100 θέσεις εργασίας, με τον όμιλο Alexandrion να σχεδιάζει τη μετατροπή των υπολειμμάτων που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία της απόσταξης σε ζωοτροφές. Υπολογίζεται πως το 1/3 της παραγόμενης ποσότητας αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης θα καλύπτει τις ανάγκες του ομίλου Alexandrion, που παράγει περίπου 42.000 λίτρα αλκοόλ τον χρόνο, σημαντικό τμήμα των οποίων κατευθύνεται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο. Η σχεδιαζόμενη επένδυση του ρουμανικού ομίλου έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί επισήμως στην επικείμενη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

 

Σε Ευρώπη και Αμερική

 

Η κατασκευή του αποστακτηρίου στην Καβάλα, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ της Alexandrion για την κατασκευή οκτώ αποστακτηρίων σε Ευρώπη και Αμερική. Μέσω των νέων αυτών επενδύσεων, ο Ναουάφ Σαλάμεχ εκτιμά ότι ο ρουμανικός όμιλος, που εμφάνισε το 2020 έσοδα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, θα αυξήσει τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτή την περίοδο, στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη η Alexandrion κατασκευάζει δύο μονάδες απόσταξης, από τις οποίες η μία θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, ενώ στη Ρουμανία η Alexandrion κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο και δρομολογεί την υλοποίηση ενός ακόμη.

 

Η μονάδα θα δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας – Σε πρώτη φάση θα επενδυθούν 35 εκατ. και συνολικά 100 εκατ. σε ορίζοντα δεκαετίας.

 

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής Δημήτρης Δεβελέγκος