Την ασφάλεια των εργαζόμενων στην καθαριότητα φέρνει στο προσκήνιο η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου μετά τα παράπονα που υπάρχουν για ελλιπή μέτρα προστασίας. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη αναδεικνύει το πρόβλημα και ζητά από τον Δήμο Θάσου να πάρει μέτρα 

 

Αν και έχουμε αναδείξει ως Λαϊκή Συσπείρωση πάμπολλες φορές τις σοβαρές ελλείψεις των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας  στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, η δημοτική αρχή κωφεύει και οι ευθύνες της είναι εγκληματικές.

 

Με αφορμή τα πολλά παράπονα από τους εργαζόμενους του δήμου στην καθαριότητα  επισημάνουμε τα εξής:

 

Η εντατικοποίηση για να βγει η δουλειά λόγω έλλειψης  προσωπικού, ο γερασμένος στόλος οχημάτων  και πλημμελώς  συντηρημένος εξοπλισμός , οι ακατάλληλες εγκαταστάσεις, η έλλειψη κτηριακής υποδομής αμαξοστασίου για των απαιτούμενο έλεγχο και συντήρηση των οχημάτων, η έλλειψη  μέτρων ασφαλείας κατά την εκφόρτωση των σκουπιδιών χωρίς προστατευτικά κάγκελα, δημιουργούν μια εκρηκτική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα,  πράγμα που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους  για την πρόκληση σοβαρών  εργατικών «ατυχημάτων», καθώς και για την εκδήλωση  ασθενειών. 

 

Τα προβλήματα αυτά οξύνονται ακόμη περισσότερο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, με την πίεση της δημοτικής αρχής για δουλειά με εξαντλητικά ωράρια εργασίας,  την κατάργηση των ρεπό. 

 

Με ιδιαίτερο ζήλο εφαρμόζει η δημοτική αρχή την πολιτική που βλέπει «ως κόστος» τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων,  τη δημιουργία υποδομών και μέτρων ασφαλείας στους χώρους εκφόρτωσης των σκουπιδιών. 

 

Η κυβέρνηση και δημοτική αρχή φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την κατάσταση που υπάρχει στους εργαζόμενους του δήμου στην καθαριότητα. 

 

Τα σοβαρά ή και θανατηφόρα «εργατικά ατυχήματα», δεν  οφείλονται  στην «κακιά  στιγμή»,  όπως θέλουν να μας παρουσιάζουν Κυβερνήσεις, Τοπική Διοίκηση και εργοδοσία .

 

Αιτία των εργατικών ατυχημάτων είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας η επικράτηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, το γεγονός ότι «θεωρούν ως περιττό κόστος» τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

 

Καλούμε την Δημοτική Αρχή εδώ και τώρα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στην καθαριότητα.