Την Κυριακή (5/9), γιορτή της Συνάξεως των Αγίων της Θάσου θα τελεστή πανηγυρική θεία λειτουργία σε όλους τους ιερούς Ναούς του νησιού. 

 

Ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, θα ιερουργήσει στον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Θάσου.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

«Aπό την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, ανακοινώνεται ότι εδώ και δύο έτη και κατόπιν της σχετικής εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ωρίσθηκε να εορτάζεται η Σύναξις πάντων των εν Θάσω αγίων την πρώτη Κυριακὴ µηνὸς Σεπτεµβρίου εκάστου έτους.

 

Οι άγιοι µας που έζησαν ή επέρασαν απὸ το ευλογηµένο µας αυτὸ νησί, ποὺ είναι πλούσιο στον πολιτισµό, στην θρησκευτικότητά του, στην ευσέβειά του και στην ιστορία του, απὸ την αρχαιότητα έως των ηµερών µας, είναι οι προστάτες και οι πολιούχοι του αγιασµένου αυτού τόπου, και αυτοί είναι:

 

1. ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ηµών ∆ανιὴλ ο εν τη µικρά νήσῳ Γραµβούσῃ παρὰ τη νήσῳ της Θάσου ασκήσας,

 

2. ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ηµών Ευθύµιος ο εν Θάσῳ ασκήσας,

 

3. ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ηµών Λουκάς ο παρὰ τη ιερά Μονή του Αρχαγγέλου εν Θάσῳ ασκήσας,

 

4. ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ηµών Ευφρόσυνος ο συγχωρηµένος ο εκ Θάσου καταγόµενος και εν τω αγιωνύµῳ Όρει του Άθω ασκήσας,

 

5. ο άγιος ένδοξος Νεοµάρτυρας Ιωάννης ο παίς, ο εν Μαριαίς της Θάσου γεννηθείς και εν Κωνσταντινουπόλει µαρτυρήσας, και

 

6. η οσία µήτηρ ηµών και οµολογήτρια Χάιδω, η εκ Στανού της Χαλκιδικής καταγοµένη και εν Θάσῳ ασκήσασα.-

 

Επομένως την ερχόμενη Κυριακή το πρωί 5/9, εορτή της Συνάξεως των Αγίων της Θάσου θα τελεστή πανηγυρική θεία λειτουργία σε όλους τους ιερούς Ναούς της νήσου σύμφωνα με την ιερά ακολουθία που συνέγραψε και συνέθεσε θαυμαστώς και  με θεολογική και φιλολογική έκφραση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος θα ιερουργήσει και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο στον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Θάσου.

 

Αμέσως μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας και ώρα 11 το πρωί θα τελεστή η Επίσημος ∆οξολογία επὶ τω εορτασµώ της Ιεράς Συνάξεως των αγίων της νήσου, παρουσία του κλήρου και των αρχών και ακολούθως η λιτανευτική έξοδος της εικόνος των αγίων πέριξ του ιερού Ναού και άνευ της συμμετοχής των πιστών, σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις κατά της πανδημίας.

 

Η τιμή και ευγνωμοσύνη προς τους αγίους μας θα ολοκληρωθεί με εορταστική εκδήλωση την Κυριακή το απόγευμα και ώρα 7.30 στο προαύλιο χώρο του ιερού Ναού αγίου Νικολάου Λιμένος με την παρουσία του κλήρου και των αρχών της νήσου. Στην εκδήλωση θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου για τον εορτασμό των αγίων της Θάσου και θα συμμετέχουν: 

 

α. η θεατρική ομάδα ενηλίκων της ΔΗ.ΚΕ.Θ. υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κ. Στέλλας Φουρναράκη 

 

β. η μεικτή Χορωδία του Δήμου Θάσου υπό την διεύθυνση της κ. Πελαγίας Αναγνωστάκη 

 

γ. Ο Θασιακός σύλλογος προσφύγων Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης « ο Άγιος Ιωάννης» και 

 

δ. θα προβληθή βίντεο από τα πολιτιστικά δρώμενα των πολιτιστικών συλλόγων του Λιμένα. 

 

 Είσθε όλοι προσκεκλημένοι.

            

Στην εκδήλωση θα τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας λόγω της Πανδημίας του Covid-19, επισημαίνεται δέ ἡ υποχρεωτική χρήση μάσκας».