Κριτική στην δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ασκεί η παράταξη του Κωστή Σιμιτσή στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την πιθανή αλλαγή ονόματος δρόμων, την αλλαγή ορίων ή και μετακίνηση της ιχθυαγοράς, τον κανονισμό των πεζοδρομίων και την ανάθεση του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου σε διευθυντή εκτός Δημοτικού Ωδείου…

 

Με διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία βλέπουμε τη δήμαρχο να ενεργεί επιπόλαια και παρορμητικά διαταράσσοντας την ομαλή ζωή της πόλης.

 

Πρόσφατα προκάλεσε βαθύτατο πλήγμα στη δημοκρατική εικόνα της Καβάλας διεθνώς με το θέμα του μνημείου της γενοκτονίας των Εβραίων συμπολιτών μας. Για την απάλυνση των αρνητικών εντυπώσεων ζήτησε βοήθεια από φίλους και γνωστούς, για έναν εκ των οποίων, τον κ. Μ. Αγγελόπουλο, εισηγήθηκε να του απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου δημότη της Καβάλας (χωρίς να αντιλαμβάνεται, προφανώς, ότι με αυτόν τον τρόπο μείωσε ανεπίτρεπτα την προσωπικότητα και την εν γένει προσφορά του).

Χωρίς δεύτερη σκέψη και συζήτηση η δήμαρχος ισοπεδώνει παγιωμένες στον χρόνο και στη συνείδηση των Καβαλιωτών καταστάσεις όπως:

 

1) Αλλαγή ονόματος δρόμων. Όσο θεμιτό κι αν είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και συγκεκριμένα να ωφεληθεί ακόμη περισσότερο η πόλη από την ιστορική και πνευματική της σχέση με τον Απόστολο Παύλο, η αλλαγή στο όνομα δυο δρόμων θα επιφέρει σημαντική αναστάτωση, για την οποία θα πρέπει να ερωτηθούν οι φορείς της πόλης, οι αρμόδιες αρχές (πχ ΔΟΥ, Αστυνομία) και οι διαμένοντες ή εργαζόμενοι σε αυτούς. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει συζήτηση αν υπάρχουν άλλες λύσεις εξίσου ή περισσότερο αξιοπρεπείς και αποτελεσματικές.
 

2) Αλλαγή ορίων και μετακίνηση ιχθυαγοράς. Από πού προέκυψε η ανάγκη; Ποιος σοβαρός φορέας ζητά τις αλλαγές; Ρωτήθηκαν οι επαγγελματίες; Τι θα γίνει στο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς;

 

3) Κανονισμός πεζοδρόμων και πεζοδρομίων. Εκ του μη όντος, αντί η διοίκηση να εφαρμόσει με αυστηρότητα και δικαιοσύνη τον υφιστάμενο Κανονισμό (που είχε κωδικοποιηθεί το 2014), ψηφίζει με οριακή πλειοψηφία καινούργιο χωρίς ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Η διαβούλευση ξεκίνησε μετά την ψήφιση γελοιοποιώντας κάθε έννοια συμμετοχής, ενημέρωσης, δημοκρατίας. Αυτά έγραφε στο πρόγραμμά της η κ. Τσανάκα;
 

4) Απόσπαση του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου από το Δημοτικό Ωδείο και ανάθεσή του σε ξεχωριστό καλλιτεχνικό διευθυντή. Η δήμαρχος επιμένει στο σφάλμα της. Για να μην επαναλαμβάνουμε παλαιότερες αρνητικές μας θέσεις, ζητάμε από την κ. Τσανάκα να μας δώσει αντίγραφο των προτάσεων που υπέβαλαν όλοι οι υποψήφιοι για την καινούργια θέση, της επιστολής του μουσικού που τις έκρινε, καθώς και της επιστολής του Δήμου με την οποία ανατέθηκε το καθήκον αυτό στον "κριτή".

Τέλος, όχι όμως τελευταίο, είναι και το θέμα με το σκάνδαλο του πρωτοκόλλου. Πέρασαν κιόλας τρεις εβδομάδες από τότε που η εφημερίδα "Πρωινή" κατήγγειλε μια πιθανή παρατυπία στο πρωτόκολλο της Τεχνικής Υπηρεσίας. Η κ. Τσανάκα υποσχέθηκε πειθαρχικό έλεγχο του/της υπευθύνου. Όμως, αν και καυχιέται για τον παρορμητισμό της, στην περίπτωση αυτή καθυστερεί αδικαιολόγητα. Αν όμως συνέβη η λαθροχειρία που καταγγέλθηκε και δεν αξιολογηθεί πειθαρχικά, είναι πολύ πιθανό να ξανασυμβεί στο μέλλον και από άλλους υπαλλήλους.

Είναι ευθύνη της δημάρχου και των συνεργατών της να διατηρήσει την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών χωρίς παρατράγουδα, χωρίς εύνοιες, χωρίς εξόφληση γραμματίων.