Ανοιχτή επιστολή προς τον μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανο απέστειλε κάτοικος της Καβάλας με την οποία εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο της μητέρας της από κορωνοϊό πριν από μερικές ημέρες. 

 

Σύμφωνα με την επιστολή, η ηλικιωμένη γυναίκα φέρεται να κόλλησε τον ιό στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης την ημέρα που γιόρταζε ο Άγιος Παντελεημων.

 

Πάλι σύμφωνα με την επιστολή η γυναίκα ήταν εμβολιασμένη όταν κόλλησε, νόσησε βαριά και δεν τα κατάφερε, ενώ στο νοσοκομείο νοσηλεύεται και ο σύζυγός της. 

 

Η κόρη της μέσα από την επιστολή της απευθύνει ερωτήματα προς τον μητροπολίτη όπως γιατί δεν προστάτεψε τους πιστούς αφήνοντας να κυκλοφορούν κρούσματα χωρίς μάσκες και προστασία ανάμεσα σε υγιείς ανθρώπους. 

 

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα εξής: 

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΙΛΛΙΠΩΝ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ, ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ κκ ΣΤΕΦΑΝΟ                                                                                                   

 

Η μητέρα μου ήταν άνθρωπος της εκκλησίας. Δεν έλειπε από καμία τελετή η πίστη της μεγάλη. Η λαχτάρα της η εκκλησία. Η παρηγοριά της η εκκλησία. Ήρθε ο covid. Την έχασε. Φοβόταν. Για μας, για τον πατέρα μου.       

 

Με τη μάσκα της, τα μαντηλάκια της, παρακαλούσε. Να πάω; Όχι μαμά είναι επικίνδυνο!! Μετά τα εμβόλια πήρε θάρρος. Ε!! τώρα μπορώ να πάω!!!

 

Κι έτσι πήγε του Αγ. Παντελεήμονα στην Αγ. Ειρήνη. Την πήγαμε δηλαδή. Δεν περίμενε να την πάρουμε, κάποιος γνωστός της την έφερε σπίτι.                                                                   

 

Σε πέντε μέρες αρχίσαν τα συμπτώματα!! πυρετός, βήχας, αδυναμία. Τεστ θετικό. Εμείς όλοι αρνητικοί. Μετά δυο μέρες όλοι θετικοί. Κι ο πατέρας μου!! 9 άτομα !!! Όλη η οικογένεια

 

Άντεξε 4 μέρες. Πέθανε την πέμπτη μέρα μόνη στο νοσοκομείο. Με τον καημό ότι μας κόλλησε !!! Με τον καημό ότι κόλλησε τον πατέρα μου!!! Ο πατέρας μου νοσηλεύεται 12 μέρες. Θα αντέξει;       

 

ΚΑΙ ΡΩΤΑΩ :

 

ΕΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ, ΙΕΡΕΙΣ, ΙΕΡΟΨΑΛΤΕΣ, ΔΙΑΚΟΝΟΙ 

 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΑΤΕ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΣΑΣ;

 

Γιατί επιτρέψατε να κυκλοφορούν ανάμεσα στους πιστούς άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται για τον πλησίον τους; Άνθρωποι με πυρετό, χωρίς μάσκες, ανεμβολίαστοι;

 

Ξέρατε ότι είχατε κρούσματα και δεν κλείσατε τις εκκλησίες; Αφήσατε ανεύθυνους να βάλουν σε κίνδυνο το ποίμνιο σας; Γιατί πέθανε ολομόναχη η μητέρα μου; Γιατί χαροπαλεύει μόνος του ο πατέρας μου; Γιατί κινδύνεψε όλη μου η οικογένεια; 

 

Μπορείτε να μου απαντήσετε; Θα περιμένω τη δημόσια απάντησή σας!!! 

 

Ευχαριστώ

ΜΟΥΣΙΚΟΥΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΙΩΑΝΝΑ και ΔΗΜΗΤΡΑ

 

Τι απαντά η Μητρόπολη 

 

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την απάντηση της Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου

 

Με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας KavalaΝews, το οποίο αφορά στην διακίνηση ανοιχτής επιστολής συμπολίτισσάς μας προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.Στέφανο, σχετικά με τον θάνατο προσφιλούς προσώπου της, από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου γίνεται γνωστό ότι το εν λόγω δημοσίευμα ετέθη αμέσως υπ’ όψει του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου (ο οποίος για υπηρεσιακούς-Συνοδικούς λόγους ευρίσκεται εκτός Καβάλας) και ενεργούνται ήδη τα δέοντα για την υπηρεσιακή και διοικητική διερεύνηση των περιγραφομένων και την διακρίβωση των πραγματικών γεγονότων κατά το μέρος που τυχόν αυτά αφορούν στην Ιερά Μητρόπολη και στους εποπτευομένους από αυτήν ιερούς Ενοριακούς Ναούς μας.

 

Επιπλέον και προς αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων και στρεβλώσεων επισημαίνεται ότι από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα η λειτουργία των ιερών Ναών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια προσδιορίζεται δεσμευτικώς από τις διατάξεις των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων και από τα ισχύοντα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, που διαβιβάζονται αρμοδίως στις Ιερές Μητροπόλεις από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

 

Οι εν λόγω δεσμεύσεις και περιορισμοί αφορούν προφανώς και σε όλους ανεξαιρέτως τους ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι υπεύθυνοι ιερείς-εφημέριοι και τα εκκλησιαστικά συμβούλια των οποίων φροντίζουν για την απόλυτη εφαρμογή τους συμφώνα με το σχετικό ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της Ιεράς Μητροπόλεως. 

 

Τυχόν εξαιρέσεις και ανεύθυνες συμπεριφορές, εάν και όταν συμβαίνουν αφού επισημανθούν, το ταχύτερον δυνατόν αντιμετωπίζονται αρμοδίως, και πάντως δεν αποτελούν τον κανόνα ασφαλούς λειτουργίας των ιερών Ναών μας, οι οποίοι ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΕΩΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. 

 

Ανεξάρτητα από τις παραπάνω γενικές διατυπώσεις και επισημάνσεις, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Στέφανος εκφράζει και δημοσίως την λύπη και την συμπάθεια του προς τους οικείους της αποθανούσης συμπολίτισσάς μας, με τους οποίους και επιθυμεί να έλθει σε προσωπική επικοινωνία, εφ΄ όσον και οι ίδιοι το επιθυμούν, (αν και ουδέποτε υποβλήθηκε στην Ι.Μητρόπολη οποιοδήποτε παράπονο ή καταγγελία) για την αποσαφήνιση κάθε υποψίας ή προβληματισμού.

 

Στην δύσκολη αυτή συγκυρία χρειάζεται πίστη, σύνεση, ταπείνωση, υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύη, αγάπη προς τον Θεό και προς τον πλησίον διότι εάν αυτά εκλείψουν, ο φόβος κυριεύει τις καρδιές των ανθρώπων και τα πάντα οδηγούν σε επικινδύνους ατραπούς.

 

 

Από το Γραφείο Τύπου

της Ιεράς Μητροπόλεως Φ.Ν.Θ.