Επιστολή διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Δήμου Καβάλας με θέμα την όδευση του αγωγού tap. Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στους τοπικούς βουλευτές, γίνεται λόγος για «εκβιαστικό, απαξιωτικό, συνωμοτικό και στημένο τρόπο» με τον οποίο η κοινοπραξία του αγωγού επιχειρεί να πείσει την κυβέρνηση και την κοινή γνώμη. Τονίζουν δε ότι δεν διαφωνούν με τον αγωγό αλλά με την όδευσή του.

Η επιστολή είναι η εξής: 

 

Mε την επιστολή αυτή θέλουμε να καταγγείλουμε τη συμπεριφορά και τις μεθόδους που απεργάζεται η κοινοπραξία του tap τουλάχιστον στην περιοχή μας, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των αγροτών, ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι παρόμοιες καταγγελίες υπάρχουν και από τη Δράμα αλλά και από την περιοχή των Σερρών, από όπου σχεδιάζει η κοινοπραξία να περάσει τον αγωγό tap.

Στις 28/5/2015 η κοινοπραξία πλαισιωμένη από συνεργάτες της, προσπάθησε να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση στην περιοχή της Δημοτικής ενότητας Φιλίππων, με θέμα τις αποζημιώσεις που θα δοθούν από τον tap στου ιδιόκτητες της γης από όπου περνά ο αγωγός.

Ως Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Καβάλας, μαζί με άλλους αγρότες και κατοίκους της περιοχής, αποφασίσαμε να παραβρεθούμε προκείμενου να τονίσουμε και να καταγγείλουμε:

1)την αντίθεση μας στη συγκεκριμένη όδευση του αγωγού

2)την αδιαλλαξία της κοινοπραξίας

3)τα αναληθή δημοσιεύματα μερίδας του Αθηναϊκού τύπου περί δήθεν διαβούλευσης και συναίνεσης των Αγροτών και τις τοπικής κοινωνίας στη συγκεκριμένη όδευση μέσα από τα τενάγη και την καλλιεργήσιμη γη μας.

4) τη συμπεριφορά στελεχών τις εταιρείας σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν με τους ιδιοκτήτες γης σχετικά με τις αποζημιώσεις, όπου τους εκβίαζαν έμμεσα προκειμένου να συναινέσουν στην όδευση λέγοντάς τους πως, «είτε το θέλετε είτε όχι, είτε υπογράψετε, είτε όχι, ο αγωγός θα περάσει από τα χωράφια σας’’, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο κάθε είδους δημοκρατία και μάλιστα προδικάζοντας την απόφαση του ΣτΕ στις τρεις προσφυγές που κατατέθηκαν.

5) Να τους υπενθυμίσουμε για πολλοστή φορά πως δεν μας ενδιαφέρουν τα χρήματά τους αλλά τα χωράφια μας, μιας και η συνάντηση ήταν υποτίθεται για τις αποζημιώσεις.

Αυτό που αντικρίσαμε κατά την προσέλευση μας στο χώρο συνάντησης ήταν αξιολύπητο και κωμικοτραγικό. Υπήρχαν περίπου 30 άνθρωποι, αρκετοί από αυτούς γνωστοί σε εμάς από τα κατά τόπους γραφεία τις κοινοπραξίας, ακροβολισμένοι ανά 3-4 άτομα σε ξεχωριστά τραπέζια για να δίνεται η εντύπωση ότι έχει κόσμο. Σε ερώτηση μας ποιοι από αυτούς είναι ιδιοκτήτες γης δεν απάντησε κανείς. Είναι προφανές ότι εάν ήταν ιδιοκτήτες γης της περιοχής μας θα ήταν γνωστοί σε μας. Απευθυνόμενοι στον κύριο Καραμόσχο να μας υποδείξει ποιος ή ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι απειλούν και εκβιάζουν εμμέσως τους ιδιοκτήτες γης, μας απάντησε ότι θα τον εντοπίσει και θα τον απολύσει, ενώ υπαινίχτηκε ότι πιθανόν να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο. Απέφυγαν επιμελώς να μας ζητήσουν, τόσο ο κύριος Καραμόσχος όσο και οι κύριοι Θεοδωρόπουλος και Σκούφιας, να τους υποδείξουμε έστω και έναν ιδιοκτήτη γης που αντιμετωπίστηκε με αυτό τον τρόπο. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι αποτελεί πρακτική της εταιρείας η συγκεκριμένη συμπεριφορά, την οποία και καταγγέλλουμε. Όσο για τους ιδιοκτήτες που απειλήθηκαν έμμεσα είναι στη διάθεση οποιουδήποτε.

Εκτός των ατόμων που βρέθηκαν εκεί με την πρωτοβουλία του αγροτικού συλλόγου, δεν υπήρχε κανένας άλλος ιδιοκτήτης γης από την περιοχή μας, αν και τηλεφωνικά η κοινοπραξία ενημέρωσε πάρα πολλούς. Οι αγρότες δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εταιρείας διότι απλά διαφωνούν με την όδευση του αγωγού και με τη συμπεριφορά στελεχών της.

Την ώρα που καταγγέλλαμε όλα τα παραπάνω οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας παραδεχτήκαν πως ουδέποτε έγινε διαβούλευση και πως ήρθαν να μας ανακοινώσουν τις αποζημιώσεις που θα δώσουν..........., μας είπαν πως είναι συνάντηση μόνο για τις αποζημιώσεις, ενώ διέθεσαν αρκετό χρόνο για να περιγράψουν συνολικά το έργο και τα υποτιθέμενα οφέλη τις χώρας μας. Προσπαθούσαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις μας αλλά δυστυχώς, για μια ακόμη φορά «δεν τα κατάφεραν», γιατί μάλλον θέλουν να κρύβουν την αλήθεια. Μας ανέφεραν π.χ. διάφορα παραδείγματα για τον αγωγό ΔΕΣΦΑ, ότι δηλαδή περνάει από αυλές, από χωριά, δίπλα από πρατήρια καυσίμων και χωράφια και δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα. Μας αναφέρθηκαν ακόμη και άλλες λεπτομέρειες που αφορούν την κατασκευή του αγωγού tap, κατά τα άλλα οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ και της MTC Μακεδονική υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να πουν τίποτα για την όδευση αφού δουλειά τους είναι να μιλήσουν μόνο για τις αποζημιώσεις των αγροτών.

Το χειρότερο όλων που είδαμε, που πραγματικά δυσχεραίνει τη θέση της κοινοπραξίας και την εκθέτει ανεπανόρθωτα είναι ότι ενώ εμείς δεν δεχτήκαμε να καταγραφούν τα ονόματά μας ως παρουσίες στη συνάντηση, ωστόσο από την μεριά τους ανέγραφαν κάποια ονόματα στη λίστα και υπέγραφαν μόνοι τους, προφανώς για να φανεί ότι υπήρχε ικανοποιητική συμμετοχή. Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες γι αυτό και αν διαφωνεί κάποιος ζητάμε ταυτοποίηση ονομάτων και υπογραφών και αυτό γιατί έχουμε δει να καταγράφουν συγκεκριμένα ονόματα αγροτών και να υπογράφουν οι υπάλληλοι της κοινοπραξίας.

Αποχωρήσαμε όλοι, αγρότες κάτοικοι και αιρετοί, από μία στημένη και προβοκατόρικη συνάντηση καταγγέλλοντάς την.

Δυστυχώς με τέτοιον εκβιαστικό, απαξιωτικό, συνωμοτικό και στημένο τρόπο προσπαθεί η κοινοπραξία να πείσει εμάς την κυβέρνηση και την κοινή γνώμη.

Τονίζουμε με έμφαση πως δεν διαφωνούμε με τον αγωγό. Διαφωνούμε με τη συγκεκριμένη όδευση από τα τενάγη και από εύφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Γι’ αυτό απαιτούμε μια άλλη όδευση που δε θα θίγει καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δε θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και δραστηριότητες και δε θα ακυρώνει τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.

Διεκδικούμε την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Αγωνιζόμαστε για την άρση των εμποδίων, στηρίζουμε παραγωγικές επενδύσεις για να σταματήσει η υποβάθμιση και η οικονομική καταστροφή του τόπου μας.

Για τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Καβάλας

Ο Πρόεδρος

Καλπακίδης Θεμιστοκλής