Ολοκληρώθηκαν τα "αποκαλυπτήρια" της εφαρμογής «Covid Free GR» η οποία θα χρησιμοποιείται  για τον έλεγχο των πιστοποιητικών.

 

Η εφαρμοφή που θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα για την εστίαση, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, θα είναι η εφαρμογή «Covid Free GR» είναι διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android .

 

Covid Free GR: Πώς θα λειτουργεί 

 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η εφαρμογή «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

 

Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

 

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

 

- Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID

 

- Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

 

- Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

 

Ισχύς των πιστοποιητικών:

 

- Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.

 

- Νόσησης – Εως 6 μήνες μετά το πρώτο θετικό τεστ.

 

- Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

 

- PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).