«Ισχυρότατη σύσταση» για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις, όπως και για την επιστροφή από τα νησιά, απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο.

 

Με self test οι μετακινήσεις όσων ταξιδεύουν από και προς το νησί της Θάσου είτε από Καβάλα είτε από Κεραμωτή, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο.

 

Nωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε τη διενέργεια rapid test για την επιστροφή των ανεμβολίαστων ταξιδιωτών από τα νησιά.

 

Ο κ. Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη ενημέρωση επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.

 

Συγκεκριμένα, για ενήλικους απαιτούνται:

 

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

 

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

 

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες

 

Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

 

Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

 

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

 

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

 

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID), καθώς και τρίτων χωρών.

 

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου.

 

Επίσης, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

 

Ποιοι εξαιρούνται

 

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

 

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι πρέπει να κάνουν self test κάθε εβδομάδα

 

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης πρέπει να κάνουν self test κάθε εβδομάδα, αν πρόκειται για εργαζόμενους, και επίσης (self test) πριν τη μετακίνηση οι υπόλοιποι.

 

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

 

Τα μέτρα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης

 

Στην ενημέρωση, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα μέτρα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, τα οποία πλέον θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι σε περίπτωση παράβασης θα υπάρχουν τσουχτερά πρόστιμα.