Ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Καβαλιώτη Οπλαρχηγού Ιλαρίωνα Καρατζόγλου, παρουσία της πρέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε, 

 

Σας καλωσορίζω εκ μέρους των Αρχών και των πολιτών και σας εκφράζω τη χαρά μας για την παρουσία σας εδώ στην πόλη της Καβάλας, όπου ο Απόστολος των Εθνών, ο Απόστολος Παύλος, προερχόμενος από την Τρωάδα, έφτασε στην αρχαία Νεάπολη, τη σημερινή Καβάλα, για να μεταβεί, διαμέσου της Εγνατίας οδού, στην περισπούδαστη πόλη των Φιλίππων. 

 

Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε εδώ γιατί η Πολιτεία και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, με την ανέγερση της προτομής του Ιλαρίωνα Καρατζόγλου, εκπληρώνει το χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης προς το μεγάλο Καβαλιώτη, του “γενναίου άντρα”, του Καβαλιώτη “αγωνιστή του ’21 και πρώιμου Μακεδονομάχου”, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα και στη συνέχεια οραματίστηκε την απελευθέρωση των ελληνικών περιοχών που έμειναν αλύτρωτες έξω από τα όρια του μικρού ελληνικού κράτους.

 

Ιδιαιτέρως, όμως, η παρουσία της Εξοχότητάς σας, κυρία Πρόεδρε, αποδεικνύει, στον υπερθετικό βαθμό, την τιμή και την ευγνωμοσύνη του Έθνους προς το μεγάλο Άνδρα Αγωνιστή, για τις σπουδαίες υπηρεσίες και την προσφορά του στην πατρίδα. 

 

Εμπνεόμαστε από την ένταση και το πάθος του με τα οποία αγωνίστηκε για την ελευθερία μας, από το ατίθασο πνεύμα του, και την προσφορά του στο έθνος. 

 

Πράγματι πριν από δύο αιώνες, μια χούφτα αποφασισμένων αγωνιστών, μεταξύ των οποίων και ο Ιλαρίωνας Καρατζόγλου, ύψωσαν το λάβαρο της ανεξαρτησίας. Έθεσαν σε κίνηση μια διαδικασία, το τέλος της οποίας ούτε και οι ίδιοι μπορούσαν να ονειρευτούν, και έθεσαν τα θεμέλια για να μετατραπεί μια επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ανεξάρτητο, οργανωμένο κράτος. Ένα κράτος που, στη συνέχεια, μεγάλωσε σε όλα: σε επικράτεια, σε Δημοκρατία, σε διεθνή ακτινοβολία. Διακόσια χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με ισχύ και κύρος σε ολόκληρο τον κόσμο. 

 

Στη διαδρομή αυτή ζήσαμε στιγμές θριάμβου αλλά και οδύνης. Σοφές αποφάσεις, όπως και μεγάλα λάθη. Όμως, σε όλες τις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας ο τόπος μας στρατεύτηκε πάντα στη σωστή όχθη της Ιστορίας. Και αυτό μας δίνει τη δύναμη να κοιτάμε κατάματα το παρελθόν: να νιώθουμε υπερήφανοι για τα μεγάλα άλματα του Έθνους. Αλλά και να διδασκόμαστε από τις ευκαιρίες που χάθηκαν, ώστε να δημιουργούμε καινούργιες για τις ημέρες που έρχονται. Μια ματιά στις σελίδες της Ιστορίας μας σε ένα και μόνο συμπέρασμα οδηγεί: ότι μοιρασμένοι οι Έλληνες λύγισαν, ενώ ενωμένοι μεγαλούργησαν. 

 

Την ιστορία αυτού του τόπου τιμούμε σήμερα. Με περηφάνια και με σεμνότητα. Τίποτα από όσα κερδίσαμε μέχρι τώρα δεν ήταν αυτονόητο. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε οπλισμένοι με τον νέο πατριωτισμό της ευθύνης. Και τη σημαία μας να ανεμίζει από εθνική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. 

 

Στην αυγή του τρίτου αιώνα ελεύθερης ζωής, οι Έλληνες κρατούν ψηλά το κεφάλι που σήκωσαν γενναία οι πρόγονοί μας. Σήμερα οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, όμως η αποφασιστικότητά μας παραμένει ίδια.

 

 Καλώς ήλθατε, κύρια Πρόεδρε