Ερώτηση τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια με θέμα την «έλλειψη στοιχειδωδών ιατρικών υποδομών στην περιοχή της Παραλίας Οφρυνίου» κατέθεσε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αναστασία Αλεξοπούλου

 

«Αν και η Παραλία Οφρυνίου διαθέτει, από το 2016, αυτόνομο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, την φετινή τουριστική σεζόν, παραμένει εκτός λειτουργίας, εξ αιτίας της έλλειψης ιατρού. Έτσι, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών ή/και των επισκεπτών της Παραλίας Οφρυνίου,  καθώς και η εν γένει Δημόσια Υγεία στην περιοχή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις», αναφέρει η κ. Αλεξοπούλου. 

 

Αναλυτικά η ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια: 

 

Κύριε Υπουργέ, 

            

Η περιοχή της Παραλίας Οφρυνίου, νομού Καβάλας, γνωστή επίσης και ως “Τούζλα”, αποτελεί, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δημοφιλέστατο τουριστικό θέρετρο, το οποίο, κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Συνεπώς, ως είναι αυτονόητο, είναι αναγκαία η ύπαρξη κατάλληλων ιατροφαρμακευτικών υποδομών στην περιοχή της (ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρικού εξοπλισμού και χώρων περίθαλψης), που να έχουν μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα, εφ' όσον σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος κατοίκων ή επισκεπτών, τα εγγύτερα Κέντρα Υγείας απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα από την περιοχή. 

            

Πλην όμως, αν και η Παραλία Οφρυνίου διαθέτει, από το έτος 2016, αυτόνομο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, το οποίο μπορεί να καλύψει επαρκώς τις τυχούσες αναδυόμενες ανάγκες, εν τούτοις, την εφετινή τουριστική σεζόν, του έτους 2021, αυτό παραμένει εκτός λειτουργίας, εξ αιτίας της έλλειψης ιατρού, αν και για την άρτια λειτουργία του προβλέπεται η θέση 2 (δύο) ιατρών, καθώς και 2 (δύο) νοσηλευτών.

 

Έτσι, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών ή/και των επισκεπτών της Παραλίας Οφρυνίου,  καθώς και η εν γένει Δημόσια Υγεία στην περιοχή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εφ' όσον, ειδικά τα έκτακτα περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα την αδυναμία διασφάλισης της σωματικής υγείας και ακεραιότητας των ως άνω συνανθρώπων μας. 

            

Όπως είναι εύλογο, λοιπόν, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, της Παραλίας Οφρυνίου, πρέπει άμεσα να στελεχωθεί με το απαραίτητο αριθμητικά και ποιοτικά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως εξάλλου προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ περί ιδρύσεως και λειτουργίας του (Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης: 6Λ1Ζ465ΦΥΟ-2Γ0), προκειμένου να καλύπτει επαρκώς τις όποιες ανάγκες ιατρικής φροντίδας προκύψουν στην περιοχή. 

            

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, 

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποιος είναι ο λόγος της μη στελέχωσης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου της Παραλίας Οφρυνίου με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρά την σχετική νομοθετική σύστασή του, με συνέπεια αυτό να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας; 

 

2. Προτίθεσθε να στελεχώσετε άμεσα το εν λόγω ιατρείο με το απαραίτητο για την πλήρη και ομαλή λειτουργία του ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; 

 

Η ερωτώσα βουλευτής 

Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου