Έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτής ορειβασίας και ορειβατικού σκι, Αλέξανδρος Τσιλογεώργης

 

Ο Αλέξανδρος Τσιλογεώργης με καταγωγή από τον Θεολόγο Θάσου, κατέληξε την Κυριακή (6/6) ενώ αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα προβλήματα υγείας

 

Ήταν ιδρυτής και πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας. Είχε πλούσια δράση και πολλές διακρίσεις στην ορειβασία με κορυφαία ίσως στιγμή το 1985 όταν συμμετείχε στην πρώτη Ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια

 

Το βιογραφικό του: 

 

Ορειβατική εκπαίδευση

 

Σχολή Εκπαιδευτών Ορειβασίας ΕΟΟΑ, Σχολή Εκπαιδευτών Ορειβατικού Σκι ΕΟΟΑ, Επιμορφωτική Εκπαίδευση Οδηγών Βουνού ΣΕΟΒ/IFMGA.

 

Ήταν οδηγός Βουνού της IFMGA, Οδηγός Ελληνικών Βουνών από το 1993, Εκπαιδευτής Ορειβασίας-Αναρρίχησης από το 1985, Εκπαιδευτής Ορειβατικού Σκι από το 1994, Χαράκτης Αγώνων Ορειβατικού Σκι.

 

Σωματεία / Σύλλογοι

 

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβατικών Συλλόγων Ε.Ο.Ο.Σ., ιδρυτικό μέλος και για πολλά χρόνια πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας.

 

Σχολές

 

Από το 1985 διοργανώνει Σχολές Αρχαρίων και Μέσου Επιπέδου Ορειβασίας, παιδικά ορειβατικά κέντρα, Σχολές Ορειβατικού Σκι, Σχολές Εκπαιδευτών και Βοηθών Εκπαιδευτών της ΕΟΟΑ εντός και εκτός Ελλάδας. Το 1989 έκανε μαθήματα διάσωσης σε σχολές διάσωσης της Ε.Ο.Ο.Σ. σε Λάρισα και Λιτόχωρο για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, το 1991 στην Καβάλα για την περιφέρεια της Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης και στα Χανιά για την περιφέρεια της Κρήτης. Ήταν καθηγητής στο Ι.Ε.Κ Συνοδών Βουνού Σταυρούπολης Ξάνθης, για τέσσερα έτη.

 

Ορειβατικές Αποστολές

 

1985 πρώτη Ελληνική στα HIMALAYAS , ANNAPURNA SOUTH 7.212m, 1987 στα HIMALAYAS, AMADABLAM 6.812m, 1988 στις Άνδεις, ALPAMAYO 5.947m, 1989 στα HIMALAYAS, ISLAND PEAK 6.200m, LOBUJE PEAK 6.119m, 1992 στα HIMALAYAS, CHULU FAR EAST 6.059m, 1999 πρώτη Ελληνική στην Ανταρκτική, VINSON MASSIF 5.140m.

 

Αναβάσεις / Αναρριχήσεις

 

Έχει πραγματοποιήσει πολλές αναβάσεις και αναρριχήσεις σε Άλπεις, Δολομίτες, Σκωτία, και στα Ελληνικά βουνά, ανοίγοντας παράλληλα περισσότερες από 100 νέες αναρριχητικές διαδρομές.

 

Κοινωνική προσφορά

 

1976 Όλυμπος, έρευνα και ανάσυρση 6 νεκρών ορειβατών από χιονοστιβάδα, 1988 Παγγαίο, μεταφορά τραυματία από χιονοστιβάδα, 1995 Θάσος, προσέγγιση αποκλεισμένης μονής λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, 1998 Παλιά Καβάλα, ανάσυρση 3 νεκρών από σπήλαιο, 1999 Όλυμπος, ανάσυρση 3 νεκρών ορειβατών από ορθοπλαγιά κ.α.

 

Συγγραφική δραστηριότητα

 

Έχει σχεδιάσει και εκδώσει αναρριχητικό οδηγό για την περιοχή της Καβάλας στην Ηρακλείτσα.

πληροφορίες βιογραφικού: hmga.gr

 

Το «αντιο» του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας: 

 

Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για το σύλλογο μας καθότι έφυγε από κοντά μας ο Αλέξανδρος Τσιλογεωργης. 

 

Ο Αλέκος, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του συλλόγου, μα πάνω από όλα ήταν ο πρώτος δάσκαλος όλων των ορειβατών του συλλόγου και όχι μόνο. Πρωτοπόρος, δυναμικός, πρώτος στη παρέα, ο Αλέκος ήταν μια εμβληματική φιγούρα στην ορειβασία πανελλήνια. Θα βρίσκεται πάντα μαζί μας, στις αναβάσεις, στα σκαρφαλωματα και στη παρέα το βράδυ στο καταφύγιο.

 

Τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του.

 

Καλό ταξίδι δάσκαλε.

 

Συλλυπητήριο μήνυμα από τη Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου: 

 

"Η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναγωνιστή Αλέκου Τσιλογεώργη που έφυγε ετσι αναπάντεχα απο κοντά μας.

 

Διακεκριμένος ορειβάτης σε πανελλαδικό επίπεδο με παγκόσμιες διαδρομές, γνώστης του αντικειμένου της ορειβασίας , βοηθούσε και εκπροσωπούσε τον συνδυασμό σε ζητήματα που  αφορούσαν τις ορεινές διαδρομές, την προστασία του περιβάλλοντος κ.α 

 

Συμμετείχε τα τελευταία χρόνια  στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης Θάσου".