Αυτή η χρονιά φαίνεται να σημαδεύτηκε από μία αργή απόκριση του καιρού στις αλλαγές των εποχών. Σε αυτό το μοτίβο φαίνεται να κινείται και ο Ιούνιος που θα δανιστεί την αστάθεια του Μαϊου.

 

Όχι ότι και ο Ιούνιος δεν είναι μήνας που μπορεί να συνοδευτεί από αστάθεια και καταιγίδες στα ηπειρωτικά, αλλά ο περασμένος Μάϊος ήταν σίγουρα ένας ξηρός μήνας για την κλιματολογία του. Και σε αυτή τη βάση ο Ιούνιος ίσως μας φέρει όσα δεν μας έφερε ο Μάϊος.

 

Πότε και πώς αλλάζει ο καιρός;

 

Αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα (6/6/2021), ο καιρός θα αρχίσει να αλλάζει. Βεβαίως οι μεταβολές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνήθως στη χώρα μας έχουν τη μορφή καταιγίδων τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε κανονικά ή και λίγο χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα. Πάντως η σχετική υγρασία θα είναι αυξημένη και ίσως προκαλεί κατά διαστήματα μία κάποια δυσφορία.

 

Η αιτία

 

Ο αζορικός αντικυκλώνας αναπτύσσεται βορειότερα από τη θέση του καλύπτοντας σταδιακά τη δυτική Ευρώπη.  Αυτή η κατάσταση επιτρέπει σε λίγο ψυχρότερες αέριες μάζες (κυρίως στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας) να κατέλθουν στην ανατολική Ευρώπη, και σίγουρα να μην εισέλθει θερμότερος αέρας από τα νότια στην περιοχή.

 

Η έλευση ψυχρών αερίων μαζών στα ψηλότερα στρώματα σε συνδυασμό με τα θερμότερα εδάφη της Μεσογείου αυτήν την εποχή αποτελούν ένα “εκρηκτικό κοκτέιλ” που προκαλεί αστάθεια και καταιγίδες.

 

Πρέπει να περιμένουμε κάτι ακραίο;

 

Το χαρακτηριστικό του καιρού από τη νέα εβδομάδα θα είναι οι ισχυρές καταιγίδες κατά τόπους το μεσημέρι και το απόγευμα, οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις. Υπό αυτήν την έννοια χρειάζεται προσοχή. Δεν είναι κάτι ακραίο για την εποχή, είναι κάτι αναμενόμενο. Ωστόσο, δεν παύει να είναι κατά περίπτωση επικίνδυνο, και καλό είναι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

 

Πρέπει να τονιστεί ότι όσο παραμένει ο αζορικός αντικυκλώνας στη δυτική Ευρώπη, δεν αποκλείεται να δούμε μέρες με πιο συμπαγή καιρό και αρκετή βροχή σε κάποιες περιοχές της χώρας μας. Καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι.

 

Μέχρι πότε θα διαρκέσει αυτή η περίοδος αστάθειας;

 

Με τα τελευταία στοιχεία γίνεται αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για μία σύντομη μεταβολή του καιρού, αλλά για μία κατάσταση που θα διαρκέσει πιθανώς αρκετές ημέρες. Σύμφωνα μάλιστα με τα μεσοπρόθεσμα στοιχεία που μας έρχονται από το Ευρωπαϊκό κέντρο, δεν αποκλείεται αυτή η περίοδος αστάθειας να μας συνοδεύσει έως και τα μέσα του μήνα (ενδεικτικά έως και τις 15-20/6).

 

Οπλιζόμαστε λοιπόν με υπομονή και κρατάμε το γεγονός ότι ο καιρός θα παραμείνει δροσερός μέσα στον Ιούνιο. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει ωστόσο να δείξουν τόσο οι αγρότες όσο και οι αρχές, οι οποίες θα πρέπει να προετοιμάζονται ανάλογα με τις συστάσεις των μετεωρολόγων.

 

Πηγή: nothmeteo.gr