Το διάσημο μαχητικό, Spitfire έφυγε από τη Μεγάλη Βρετανία, ανεφοδιάστηκε στη Γαλλία, ακολούθως στην Ιταλία, και από το Μπρίντεζι προσγειώθηκε αρχικά στην Κέρκυρα, στη συνέχεια στο αεροδρόμιο Άραξου και αργότερα έφτασε στο Τατόι. Στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην τελετή υποδοχής του Αεροσκάφους «Spitfire MJ755» στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για μια «θρυλική πτητική μηχανή, ίσως το πιο φημισμένο μαχητικό που πέταξε ποτέ, το "Spitfire", που φέρει τα Ελληνικά Χρώματα, τα Χρώματα της Πολεμικής Αεροπορία».

 

«Πρόκειται για ένα μαχητικό το οποίο στην ουσία κέρδισε τη Μάχη της Αγγλίας και συνέβαλε αποφασιστικά στην τελική πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ποτέ τόσο λίγοι δεν είχαν κάνει τόσα πολλά για τόσους πολλούς, είχε πει τότε ο Ουΐστον Τσώρτσιλ. Και σήμερα ξαναθυμόμαστε ότι εκείνοι οι λίγοι είχαν ως βασικό μέσο για να πολεμήσουν αυτό εδώ το αεροπλάνο, το καταπληκτικό "Spitfire"» είπε.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απέδωσε πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές «ιδίως σε έναν επιφανέστατο Έλληνα του εξωτερικού, τον Πήτερ Λιβανό, του οποίου η αγάπη για την αεροπλοΐα και την προσπάθεια αναστήλωσης παλιών ιστορικών αεροσκαφών μετουσιώθηκε σε Εθνική προσφορά».

 

«Κι αν μπορούσα (παρά το ότι δεν είμαι ειδικός και ουδέποτε θα δήλωνα ειδικός) να δώσω μια συμβουλή σε εκείνον που θα το πετάξει. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του πιλότου -τον ξέρετε καλά κ. Λιβανέ- που το πέταξε: "Αυτό το αεροπλάνο έχει τη δική του ενέργεια, προσπαθήστε να πετάξετε μαζί του"» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

Έτσι ο Υπουργός προανήγγειλε ότι το Spitfire θα πετάξει σύντομα στους ελληνικούς ουρανούς και τόνισε πως αυτό θα πιστοποιήσει για μια ακόμα φορά ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι πάντα παρούσα.

 

«Η Ιστορία συνεχίζεται και εξελίσσεται κι είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές της ισχυρής παρουσίας, του ισχυρού αποτρεπτικού αποτυπώματος των Ενόπλων Δυνάμεων που ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Αυτός ο αγώνας -που είναι και δικός μας- είναι διαρκής και εντατικός. Δε σταματά ποτέ και δεν θα σταματήσει ποτέ, όπως και η ιστορία εξελίσσεται».

 

Στην τελετή εκτός του υπουργού παραβρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Παρόντες ήταν επίσης η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κ. Κέιτ Σμιθ (Kate Smith), και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ίκαρος κ. Πήτερ Λιβανός.

 

Δείτε Φωτογραφίες: