γράφει η

Βάσω Μώραλη  

 

Το σημερινό Κέντρο Υγείας Ελευθερουπολης Καβάλας υπήρξε από τη δεκαετία του '50 ένα πρότυπο Μαιευτήριο για όλη την Ελλάδα. Χάρη στο άξιο τέκνο της Ελευθερούπολης και του Παγγαίου, τον αείμνηστο ευεργέτη (του τόπου μας και όχι μόνο) εφοπλιστή κι επιχειρηματία Φρίξο Παπαχρηστιδη -που έδρασε και μεγαλούργησε κυρίως στον Καναδά- η Ελευθερούπολη κι ο πληθυσμός του Παγγαίου απολάμβαναν τις υπηρεσίες εξαιρετικών γιατρών, νοσηλευτριων και λοιπού προσωπικού, καθώς και τον πιο εξελιγμένο τεχνολογικως εξοπλισμό, μέχρι και τη δεκαετία του '80. 

 

Κι όλα αυτά με τη συνεχή γενναιόδωρη προσωπική προσφορά του (ηπειρωτικής καταγωγής από τον πατέρα του) ευγενούς Φρίξου Παπαχρηστιδη. 

 

Στο μαιευτήριο αυτό είδαμε το φως της ζωής, σε αξιοζήλευτες συνθήκες, δεκάδες χιλιάδες νεογέννητα της περιοχής Παγγαίου -κι ήταν αυτό  μια ανεπανάληπτη και δωρεάν πολυτέλεια για τις φτωχές αγρότισσες (στη συντριπτική πλειονότητα τους) μανουλες μας, στα δύσκολα χρόνια του '50, του '60 και του '70. 

 

Ας είναι αναπαυμενη η ψυχούλα του αείμνηστου εθνικού ευεργέτη μας Φρίξου Παπαχρηστιδη -κι ας είναι καλά κι ο   γιος του, που συνέχισε για πολλά χρόνια την "κληρονομιά ευεργεσίας" του πατέρα του!

 

Δυστυχώς, τις τελευταίες 1-2  δεκαετίες, μετά την κατάργηση του ως πρότυπο Μαιευτήριο και την ένταξη του στο ΕΣΥ ως "Κέντρο Υγείας Ελευθερουπολης", απογυμνωθηκε από εξοπλισμό και προσωπικό κι απαξιώθηκε σε σχέση με το ένδοξο παρελθόν του... Παρ' ολ' αυτά, παραμένει μια ικανοποιητικού επιπέδου δομή Υγείας για το νομό Καβάλας και η μοναδική στο είδος της για τον δήμο μας (Παγγαίου).

 

Και την αξία της την απέδειξε και τώρα, στη δύσκολη φάση της πανδημίας, καθώς σηκώνει εξ αρχής μεγάλο βάρος στο πρόγραμμα εμβολιασμού για το νομό μας.

 

Το φιλότιμο προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ελευθερουπολης έχει εμβολιασει μέχρι στιγμής περίπου 18.000 άτομα, χωρίς να έχει πάει χαμένη ούτε μία δόση εμβολίου από τον περασμένο Ιανουάριο! (Ήταν από τα πρώτα κέντρα εμβολιασμού στην Ανατολική Μακεδονία που ξεκίνησαν στο πρόγραμμα κατά της πανδημίας.)

 

Από σήμερα είμαι κι εγώ ανάμεσα σ' όσες/όσους εμβολιαστηκαν στο παλιό μας Μαιευτήριο, στο Κέντρο Υγείας Ελευθερουπολης. Με υποδειγματική τάξη και σε χρόνο μηδέν! 

 

Ευχαριστώ πολύ ιδίως τη συγχωριανή μου νοσηλεύτρια Σοφία Σιμουδη, που για πότε μου έκανε το εμβόλιο ούτε που το κατάλαβα! Τόσο ελαφροχέρα!

 

Να είστε καλά όλοι σας, παιδιά (υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό), να εξυπηρετείτε με ευγένεια, προθυμία κι ευσυνειδησία τον κόσμο που εναποθέτει στα χέρια σας τον πιο πολύτιμο θησαυρό του: την υγεία του!

 

Εις το επανιδείν σε τρεις εβδομάδες!