Με παρέμβαση στη Βουλή, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Απόστολος Αβδελάς, απευθύνει ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αν αποκλείστηκαν τα αρχαιολογικά μνημεία της Καβάλας από τις πολιτιστικές διαδρομές «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» και «Πολιτιστική Εγνατία Οδός».  

 

Η ερώτηση του κ. Αβδελά προς τη Λίνα Μενδώνη: 

 

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Καβάλας και σύμφωνα με σχετική ανάρτηση σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο αποκλεισμός όλων των αρχαιολογικών μνημείων της Καβάλας από τις πολιτιστικές διαδρομές: «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» και «Πολιτιστική Εγνατία Οδός» και αν προτίθεται να τις εντάξει.

 

Ηχεί παράδοξα, πάντως, η πρόθεση του Υπουργείου σας, περί προβολής και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας, αποκλείοντας μέρος αυτών. Έτσι, χάνεται η δυνατότητα της σημαντικής ευκαιρίας για δικτύωση, προβολή και αξιοποίηση του μνημείου UNESCO των αρχαίων Φιλίππων, του Βαπτιστηρίου της Λυδίας και της αρχαίας Εγνατίας αλλά και άλλων μνημείων της περιοχής της Καβάλας, με απώλειες στην πολιτιστική και τουριστική ανάδειξη της Καβάλας, καθώς και με αρνητικές συνέπειες στην προσέλκυση επισκεπτών.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται η κ. Υπουργός:

 

1. Αποκλείσθηκαν, όντως, τα αρχαιολογικά μνημεία της Καβάλας από τις πολιτιστικές διαδρομές «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» και «Πολιτιστική Εγνατία Οδός»; Αν ναι, με ποιο σκεπτικό;

 

2. Προτίθεσθε να εντάξετε στις πολιτιστικές Διαδρομές τις παραπάνω σχετικές θεματικές ενότητες, αν και εφόσον οι εν λόγω έχουν αποκλεισθεί, αφού τυχούσα απόφασή σας περί αποκλεισμού αυτών θα προκαλέσει την δικαιολογημένη καθολική αντίδραση των κατοίκων και των πολιτιστικών φορέων της Καβάλας;