Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει την Πέμπτη 27 Μαΐου στις 19:00 στην πλατεία Καπνεργάτη το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καβάλας ενάντια στο εργατικό νομοσχέδιο.

 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

 

Κυβέρνηση, τοπικοί παράγοντες και λοιποί, μας λένε ότι το νέο νομοσχέδιο “ενδυναμώνει και διευκολύνει τους εργαζόμενους”, μιλάνε για “προώθηση της ισορροπίας μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”, προπαγανδίζουν την “διόρθωση των αδικιών”, την “αναβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας”, μας λένε για “ελεύθερο χρόνο” που μπορούμε να περάσουμε με τις οικογένειες μας, ακόμα και να “μαζέψουμε τις ελιές μας”!!!!!!

 

Ισχύει όμως κάτι τέτοιο ή είναι ένα ακόμα ψέμα όπως τόσα αλλά, άλλη μια προσπάθεια να πάρουν πίσω δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα, αιώνες πριν. Το ερώτημα παραμένει ρητορικό!

 

Όλοι αυτοί οι νόμοι και τα αντεργατικά σχέδια στην αρχή παρουσιάζονται ως φιλεργατικοί και αναγκαίοι για τα γλιτώσουμε υποτίθεται τα χειρότερα. Έχουμε την πείρα από το πρόσφατο παρελθόν. Από τους νόμους που ψηφιστήκαν μέσα στην πανδημία αλλά και πιο πίσω, με τις μνημονιακες δεσμεύσεις. Όλα έγιναν για το καλό μας υποτίθεται.

 

Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο φέρνει τις ανατροπές του αιώνα.

 

* 10 έως και 13 ώρες δουλειά την ήμερα, έως 78 την εβδομάδα

* Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

* Απελευθέρωση απολύσεων ακόμα και μετά από δικαστική απόφαση

* Τηλεργασία χωρίς όρια

* Ως 150 ώρες υπερωρία με λιγότερη προσαύξηση

* Κατάργηση της επιθεώρησης εργασίας

* Ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία

* Νέα εμπόδια στην απεργία

 

Κανένας εργαζόμενος δεν μένει ανεπηρέαστος, κάνεις δεν γλιτώνει από την διάλυση όλων των κατακτήσεων.

 

Αν μια φορά οι μεγαλοεργοδότες κάνουν όσα κάνουν με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, φανταστείτε τι έχει να γίνει με το νέο νομοσχέδιο.

 

Το 8ωρο, η Κυριακή αργία, οι υπερωρίες, η προστασία της εργασίας, είναι σημεία αναφοράς, είναι κατακτήσεις που κατοχυρώθηκαν μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες, που κατοχυρώθηκαν ακόμα και στο εργατικό αστικό δίκαιο. Δεν τα διαπραγματευόμαστε. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταργηθούν. Είναι υποχρέωση μας, το χρωστάμε στα παιδιά μας.

 

Οι εργαζόμενοι, που βιώνουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες αυτών των μέτρων στη δουλειά μας και τη ζωή μας δεν θα πιαστούμε στον ύπνο. Δεν μας ξεγελάνε. 

 

Η κυβέρνηση σε λίγες μέρες θα προσπαθήσει να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση.

 

Εμείς πρέπει με σχέδιο να προετοιμάσουμε τη δική μας αποφασιστική, μαζική απάντηση.

 

Μέσα από τα σωματεία, οργανωμένα, να δώσουμε την απάντηση μας. Με την αδράνεια και την ηττοπάθεια δεν θα γίνει τίποτα. Το έχουμε δοκιμάσει επανειλημμένα.

 

Την μάχη αυτή πρέπει να τη δώσουν ακριβώς οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους, που αυτά η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει και να τα βάλει στο χέρι.

 

Αγωνιζόμαστε να μην περάσει το νομοσχέδιο στη βουλή, αλλά κυρίως να μην εφαρμοστεί μέσα στους χώρους δουλειάς, γιατί εκεί τελικά θα κριθούν όλα.